Overslaan en naar de inhoud gaan
Online lezing
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:00
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Gratis (aanmelden verplicht)

Het Visboeck van Adriaen Coenen

Florike Egmond

Het Visboeck van Adriaen Coenen is bijna 450 jaar oud. Het is een van de zeldzame albums uit het vroegmoderne Europa waarin een man uit de praktijk zijn kennis van de natuur – vooral de zee en de vissen – beschrijft en afbeeldt. Coenen was een ‘citizen scientist’ voordat die term bestond. Hij was geen natuurfilosoof maar een vishandelaar en zee-expert, een nieuwsgierig man, die zijn album zelf schreef en tekende. Maar hij kopieerde ook, in tekst en beeld, uit de gedrukte werken van de grote natuurgeleerden die hij mocht lenen van welgestelde bekenden en beschermheren. Zo werd zijn eigen album een mengsel van geleerde- en praktijkkennis, een soort vangnet van ‘groene’ kennis op allerlei niveaus. Daarnaast gebruikte Coenen zijn eigen ervaringen als informatiebron, daardoor bevat het boek ook tal van biografische details. In Europa is het uniek in zijn soort juist door deze combinatie.

Het boek is in hoge resolutie gescand en online geplaatst door de Koninklijke Bibliotheek. Cultuur- en wetenschaphistorica Florike van Egmond bladert online met ons door het Visboeck en laat zien wat het zo bijzonder maakt.

Florike Egmond is een Nederlandse cultuur- en wetenschapshistorica. Ze heeft lesgegeven aan verschillende Nederlandse universiteiten, en een aantal jaren gewerkt in het Nationaal Archief in Den Haag. Ze woont in Rome en is de laatste 15 jaar als onderzoeker verbonden geweest aan de Leidse Universiteit in onderzoeksprojecten gefinancierd door NWO. Ze is gespecialiseerd in de Europese wetenschapsgeschiedenis – vooral plant- en dierkunde – en visuele geschiedenis van de 16e en 17e eeuw. Haar onderzoek strekt zich uit van de Europese netwerken van wetenschappers tot de visuele vormgeving van dieren- en plantentekeningen, naturalia- en curiositeitenverzamelingen, en de methodologie van de wetenschapsgeschiedenis.

Afbeelding: detail uit de digitale versie van Visboeck van Adriaen Coenen. Koninklijke Bibliotheek | Nationale Bibliotheek van Nederland.

Zie ook

Carla Roos, Kasper Hendriks en Diederik Roest
Nederlands

De mens is een kuddedier. We vormen op allerlei manieren groepen: met vrienden, familie of landgenoten, in studentenverenigingen, sportclubs of in de kerk.

Ilja Nieuwland
What dinosaurs mean to us, and what they say about our world
English

From the moment dinosaurs were discovered in the early 19th century, they were used as a symbol of wild, uncontrollable nature; this is an image that is perpetuated until today'

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?