Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands

Prestaties in topsport

Zijn er grenzen?
Bert Otten

Bewegingswetenschapper en topdocent Bert Otten analyseert de sportprestaties van Epke Zonderland, Usain Bolt en diverse onbekende sporters. Zijn er grenzen aan wat het menselijk lichaam kan bereiken?

Veel sporters zetten met grote natuurlijkheid prestaties neer. Maar wat zit er achter de bijzondere prestaties van bijvoorbeeld Epke Zonderland, Ireen Wüst, Stef Clement en Usain Bolt? Wat is de rol van lichaamsbouw? En zijn er grenzen aan wat het menselijk lichaam kan bereiken? Met kennis uit de mechanica, fysiologie, neurowetenschappen en sensortechnieken kunnen we sportprestaties in beeld brengen én proberen te verklaren. Zo maakt bewegingswetenschapper Bert Otten een gedetailleerde analyse van de olympische oefening van Epke Zonderland en kan hij verklaren waarom de afzet van Irene Wüst in de bocht net niet optimaal is en waarom een vechtsporter zo hard kan slaan. Topdocent Bert Otten geeft diverse aansprekende voorbeelden van bekende maar ook minder bekende sporters en laat zien dat veel sporten heel bijzonder zijn.

Bert Otten is hoogleraar neuromechanica bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de RUG/UMCG en een gelauwerd docent. Bij de RUG-verkiezing voor Docent van het Jaar 2012 won hij beide publieksprijzen (zowel in de zaal als via het web). Otten is een multitalent; naast onderzoeker en docent is hij ook een begenadigd fotograaf, softwareontwikkelaar, uitvinder en wielrenner.

In de serie Topdocenten geven de beste docenten uit het hoger onderwijs een aansprekende gastles.

Interessante links
RUG.nl: Bert Otten - Wetenschap en sport hebben elkaar nodig
YouTube.com: Bert Otten over de spieren van Epke Zonderland
YouTube.com: Wat gebeurt er bij extreme snelheid?

Ook in deze serie

Wiggele Wouda
Het tv-interview als strategisch wapen
Nederlands

Als een politicus in verkiezingingstijd wordt geïnterviewd voor de televisie, raakt de politieke werkelijkheid uit beeld. Weten we wel waar we naar kijken?

Zie ook

Placeholder
Prof.dr. Ad Vingerhoets
Nederlands

Vlinders in je buik, een gebrekkige eetlust en voortdurend denken aan die ene ander... De kenner weet het al: een ernstig geval van verliefdheid.