Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands

Anatomische les in de 21e eeuw

Ronald Bleys

De klassieke anatomische les is  in de 21e eeuw nog steeds relevant, maar een anatoom heeft nu wel veel meer mogelijkheden. Met nieuwe technieken kan een virtuele snijzaal worden ontwikkeld.

'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' van Rembrandt (1632) toont de ontleding van een overledene ten behoeve van het onderwijs. Deze onderwijsvorm is in de 21e eeuw nog steeds relevant, maar een anatoom heeft NU WE veel meer mogelijkheden. De anatomie heeft zich van een beschrijvende naar een functionele discipline ontwikkeld. Structuren in het lichaam staan niet op zich maar worden in verband gebracht met hun functie. De mens zit als het ware vol vernuftige minisysteempjes.
Om deze te laten zien en te onderzoeken, gebruikt de anatoom diverse technieken. In het onderwijs speelt visualisatie een cruciale rol. Bij het leren van de complexe bouw van de mens is het immers van groot belang dat we de ingewikkelde driedimensionale relaties kunnen zien. Dit gebeurt voor een belangrijk deel op de snijzaal waar men lichamen kan bestuderen die aan de wetenschap zijn geschonken. Nieuwe technieken maken het mogelijk een virtuele snijzaal te ontwikkelen met zeer realistische modellen die stereoscopisch (met diepte) bekeken en virtueel ontleed kunnen worden. Ronald Bleys geeft een openbare anatomische les moderne stijl.

Ronald Bleys is hoogleraar Klinische Anatomie in het UMC Utrecht. Hij geeft onderwijs aan medische studenten en specialisten en is betrokken bij onderwijsvernieuwingen. In het bijzonder heeft hij zich toegelegd op postacademisch onderwijs en hij participeert in vele (inter)nationale cursussen die voor een deel op zijn eigen afdeling plaatsvinden. Bleys won de Docentenprijs 2012-2013 van de Universiteit Utrecht. De jury prees de inventieve wijze waarop hij studenten weet te boeien. In aanvulling op de snijzaalpractica gebruikt Bleys allerhande hulpmiddelen om anatomische structuren uit te leggen
Zijn onderzoek is gericht op de interactie van bloedvaten en het autonome zenuwstelsel. Aanvankelijk betrof dit vooral de zenuwvoorziening van bloedvaten van de hersenen. Tegenwoordig gaat de aandacht uit naar het vermogen van het autonome zenuwstelsel om ontstekingsreacties te reguleren.

In de serie Topdocenten geven de beste docenten uit het hoger onderwijs een aansprekende gastles.

Interessante links
UU.nl - Ronald Bleys docent van het jaar

Ook in deze serie

Wiggele Wouda
Het tv-interview als strategisch wapen
Nederlands

Als een politicus in verkiezingingstijd wordt geïnterviewd voor de televisie, raakt de politieke werkelijkheid uit beeld. Weten we wel waar we naar kijken?

Zie ook

Primates and Philosophers: Evolutionary Building Blocks of Morality
English

Do we have an instinct for compassion? Or are we, as is often assumed, only on earth to serve our own survival and interests?

Ellen Nollen, Eddy van der Zee en Jeroen de Vries
Oorzaken en bestrijding
Nederlands

De kans dat we Alzheimer op termijn kunnen voorkomen neemt toe. Maar de kern van het ziekteproces begrijpen we nog steeds niet.