Overslaan en naar de inhoud gaan

Het werk van Norman Finkelstein

Holocaust Industry en Beyond Chutzpah
Norman Finkelstein, Johannes Houwink ten Cate

Volgens de Amerikaanse politicoloog Norman Finkelstein maakt de Israellobby in de Verenigde Staten misbruik van de Holocaust. Iedere kritiek op de politiek van Israel wordt afgedaan als antisemitisch of van tafel geveegd met een verwijzing naar de shoah. Door zijn kritische houding raakte Finkelstein – zelf kind van Auschwitz- en Majdanek-overlevenden – zijn baan aan een Amerikaanse universiteit kwijt. Het leverde hem bovendien een heel leger aan tegenstanders op. Ook in Nederland. Tamarah Benima noemde hem een Joodse provocateur die een eenmanskruistocht tegen iedereen voert die anders met de Holocaust omgaat dan zijn ouders. Volgens Leon de Winter is het verbazingwekkend dat mensen überhaupt in het werk van Finkelstein zijn geïnteresseerd omdat het vooral voer voor zijn psychiater zou moeten zijn.

DwarsDiep is benieuwd waar de analyse van Finkelstein hout snijdt en waar niet en besteedt een avond aandacht aan deze auteur. Als recensent is oa. aanwezig Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar holocaust- en genocidestudies in Amsterdam. De discussie staat onder leiding van RUG-historicus Rick Peters.

Dwarse Boeken is een reeks debatavonden van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici wil DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeekomst op touw zetten waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Pieter Bregman, Haiko Meijer, Gusta Renes
Over bouwbeleid, strijkstokken en marktwerking
Nederlands

Jaar in jaar uit worden koopwoningen duurder. Zo steeg de prijs in 2005 met 5,4 procent en ook voor 2006 wordt opnieuw een fikse groei verwacht.

Andrew Keen
How Social Media are Disorientating Us
English

The ‘cult of the social’ is jeopardizing both our individual privacy and liberty.

Paul Cliteur. Coreferent Christoph Jedan
Over religie en geweld
Nederlands

Er zijn vele actuele voorbeelden van terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiesten (christendom, jodendom en islam).