Overslaan en naar de inhoud gaan

Het werk van Norman Finkelstein

Holocaust Industry en Beyond Chutzpah
Norman Finkelstein, Johannes Houwink ten Cate

Volgens de Amerikaanse politicoloog Norman Finkelstein maakt de Israellobby in de Verenigde Staten misbruik van de Holocaust. Iedere kritiek op de politiek van Israel wordt afgedaan als antisemitisch of van tafel geveegd met een verwijzing naar de shoah. Door zijn kritische houding raakte Finkelstein – zelf kind van Auschwitz- en Majdanek-overlevenden – zijn baan aan een Amerikaanse universiteit kwijt. Het leverde hem bovendien een heel leger aan tegenstanders op. Ook in Nederland. Tamarah Benima noemde hem een Joodse provocateur die een eenmanskruistocht tegen iedereen voert die anders met de Holocaust omgaat dan zijn ouders. Volgens Leon de Winter is het verbazingwekkend dat mensen überhaupt in het werk van Finkelstein zijn geïnteresseerd omdat het vooral voer voor zijn psychiater zou moeten zijn.

DwarsDiep is benieuwd waar de analyse van Finkelstein hout snijdt en waar niet en besteedt een avond aandacht aan deze auteur. Als recensent is oa. aanwezig Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar holocaust- en genocidestudies in Amsterdam. De discussie staat onder leiding van RUG-historicus Rick Peters.

Dwarse Boeken is een reeks debatavonden van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici wil DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeekomst op touw zetten waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Das Experiment | Die Welle | The Idiots
Nederlands

Het idee dat je zelf keuzes maakt is niet meer dan een illusie. Uit psychologische experimenten blijkt dat groepsgedrag bepalend is voor je mening en keuzes.

Guus Sluiter, Marga Altena en Coen Verbraak
Nederlands

TV-programma’s en internet zijn populaire platforms voor verhalen over sterven en dood. Waarom willen mensen deze intieme verhalen delen?

Martha Nussbaum | Co-speaker: Liesbeth Korthals Altes
Why Democracy Needs the Humanities
English

The value of the arts is no longer self-evident, nor is research and education in the arts.