Overslaan en naar de inhoud gaan
Hanze Lezing
Nederlands
Locatie

Willem-Alexander Sportcentrum
Zernikeplein 17
Groningen
Nederland

Tickets
Toegang gratis

Hoe run ik een voetbalbedrijf?

Hans Nijland

De turbulente wereld van het betaalde voetbal kent weinig zekerheden. Onder leiding van algemeen directer Hans Nijland slaagt FC Groningen er niettemin al jaren in rust en stabiliteit uit te stralen. Hoe kregen Nijland en zijn medewerkers dat voor elkaar?
Het kon bij het begin van het voetbalseizoen even niet op voor FC Groningen: winnaar van de KNVB-beker, zeven ton aan tv-geld, verzekerd van ten minste zes Europese wedstrijden en een begroting die stijgt naar ruim 20 miljoen euro. Het is lastig om als professionele voetbalclub sportief en financieel het hoofd boven water te houden. FC Twente is daar momenteel het 'beste' voorbeeld van. In 2010 kampioen van Nederland, nu zwaar in de problemen. En ook SC Heereveen gaat door een diep dal. 
FC Groningen deed het de afgelopen jaren wel goed. Na een afwezigheid van veertien jaar kwalificeerde de FC zich in 2006 en 2007 twee jaar op rij voor Europees voetbal. Sinds de invoering van de play-offs ontbrak FC Groningen slechts één maal bij het toetje van de Eredivisie en werden de vooraf bepaalde sportieve doelstellingen alleen in het seizoen 2011/2012 niet gehaald. Op papier lijkt dit wellicht eenvoudiger dan in de praktijk het geval is. De turbulente wereld van het betaalde voetbal kent namelijk weinig zekerheden. Onder leiding van algemeen directer Hans Nijland slaagt FC Groningen er niettemin al jaren in rust en stabiliteit uit te stralen. Hoe kregen Nijland en zijn medewerkers dat voor elkaar?

Hans Nijland is sinds 1996 algemeen directeur van FC Groningen. Hij is de langstzittende algemeen directeur in het betaalde voetbal en al bijna twintig jaar de beleidsbepaler van FC Groningen. Onder zijn leiding krabbelde de noodlijdende en zieltogende Groningse club weer op tot het voetbalbolwerk van Noord-Nederland. Mede dankzij de inspanningen van Nijland verrees het prachtige, gloednieuwe en succesvolle Euroborg, ’De Groene Kathedraal’,  met inmiddels een capaciteit van 22.500 plaatsen. 

Zie ook

Placeholder
Jolanda Smit, Fanny Janssen, Machiel Vonk
Nieuwe ziekten rukken op
Nederlands

Het blauwtongvirus decimeerde schaapskudden en legde de export van herkauwers plat.

Marjan Minnesma
English

In an interactive Energy Lecture, Marjan Minnesma will discuss the possibility of the Netherlands being 100% sustainable by 2030 and show what has to be done to reach this goal.