Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Hulp na trauma en crisis wereldwijd

Met livestream
Marit Sijbrandij

Grootschalige crises, zoals de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie, zorgen wereldwijd voor een toename in psychische klachten. Een voorbeeld van effectieve laagdrempelige hulp na trauma en crisis wereldwijd is de inzet van programma's in conflictgebieden en in Europa, waarbij vluchtelingen worden getraind in psychologische hulpverlening. De effecten van deze programma’s op het verminderen van psychische klachten zijn positief, en kunnen deel uitmaken van het plan van aanpak van de psychosociale ondersteuning van vluchtelingen in Nederland en in de regio. In haar Pieter Boeke Lezing licht Marit Sijbrandij haar onderzoek naar de preventie en behandeling van psychische stoornissen ten gevolge van trauma toe, zowel in de Nederlandse als in de internationale context. Zijn deze behandelingen effectief? Op welke terreinen ontbreekt nog belangrijke kennis? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Marit Sijbrandij is hoogleraar Klinische Psychologie bij de afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit. Zij doet wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op de ontwikkeling en evaluatie van psychologische interventies voor psychische stoornissen als gevolg van het ervaren van traumatische en ongewenste gebeurtenissen. Marit Sijbrandij draagt met haar onderzoek bij aan het ontwikkelen van effectieve psychologische interventies voor veelvoorkomende en extreme traumagerelateerde stoornissen. Zij streeft daarbij naar het ontwikkelen van behandelingen die kunnen worden aangepast aan de doelgroep en setting, en die daarom wereldwijd kunnen worden ingezet.

Pieter Boeke Lezing
De Pieter Boeke Lezing wordt namens de Pieter Boeke Foundation georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO, in samenwerking met Studium Generale Groningen en VIP, de studievereniging voor Psychologie in Groningen. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.

Ook in deze serie

Zie ook

Douwe Draaisma, Mathijs Deen
Boekpresentatie en gesprek - UITVERKOCHT! - met livestream
Nederlands

Psychiaters, neurologen en klinisch psychologen ontmoeten patiënten die de onmogelijkste dingen geloven. Dat ze van glas zijn.

Carel ten Cate en theatergroep Cowboy bij Nacht
Over supernormale prikkels, stripfiguren en karikaturen
Nederlands

Waarom vinden we baby’s en kuikentjes zo schattig. En hoe spelen striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers hierop in?

Sven Gins
Terug naar de Middeleeuwen?
Nederlands

Kunnen we dieren verantwoordelijk houden en straffen voor hun daden? Deze vraag speelt de laatste jaren geregeld in rechtbanken en het publieke debat.