Skip to main content
Nederlands
Time
17:00 – 18:30
Location

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 4,- / € 2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Je bent wat je eet

Uitverkocht!
met Gerjan Navis, Lizanne Schweren en Anouk Willems

Het wordt steeds duidelijker dat je voedingspatroon een grote invloed heeft op je psychische en lichamelijke gezondheid: je bent wat je eet. Veelvoorkomende klachten als hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of stress zouden samenhangen met ons voedingspatroon en onze darmbacteriën. Kunnen we onszelf ‘beter’ eten door ons dieet aan te passen? Waarom lukt het ons niet altijd om gezond te eten? Hoe komt het dat een inwoner van de stad Groningen een ander eetpatroon heeft dan iemand uit de Ommelanden? Om ons voedingspatroon te begrijpen moeten we niet alleen kijken naar het voedsel zelf, maar ook naar omgeving gewoontes en gedrag.

In dit Kenniscafé gaan Alex van den Berg en Lemke Kraan in gesprek met: Gerjan Navis, hoogleraar experimentele nefrologie bij het UMCG, zij doet onderzoek naar regionale eetpatronen met behulp van de Lifelines-data; Anouk Willems, PhD student Van Hall Larenstein/RUG, zij bekijkt via het project Eten voor de Wetenschap of je dieet je lichamelijke als psychische gezondheid kan verbeteren; en Lizanne Schweren van het UMCG kijkt in haar onderzoek naar de rol van voeding op de mentale gezondheid, juist bij gezonde mensen. Heeft het dieet dat mensen volgen een effect op hun mentale gezondheid?

Het maandelijkse Kenniscafé keert terug in het nieuwe Forum Groningen met actuele thema’s gekoppeld aan noordelijk wetenschappers en onderzoekers. Het Kenniscafé is een samenwerking met Forum Groningen en Science LinX.

Also in this series

Veronica Allen, Roelof Hut e.a.
Nederlands

“Voor niets gaat de zon op”; het leven hangt samen van onzekerheden, maar één ding waar we op kunnen vertrouwen is dat iedere dag de zon op komt.

Brenda Mathijssen, Julian Hanich and others
English spoken - with livestream
English

Halloween is becoming increasingly popular in the Netherlands. You can dress up for a party or theme park, go see a horror movie or carve a jack-o-lantern.

See also

Daan Kromhout & Frits Muskiet
Nederlands

Het lijkt heel simpel: voor een gezond eetpatroon raadpleeg je de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar hoe hard zijn de aanbevelingen van het Voedingscentrum?

Faramerz Dabhoiwala
English

Three hundred years ago our entire world view was shattered by revolutionary new ideas: that sex is a private matter, that morality cannot be imposed by force and that men are m