Skip to main content
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Psychedelica als medicijn?

Arne van den Bos, Jeanine Kamphuis en Els Maeckelberghe

Psychedelica zoals MDMA, LSD, ketamine en psilocybine worden steeds vaker ingezet als mogelijke behandelingen voor depressie en posttraumatische stressstoornis. Kunnen deze middelen de sleutel vormen tot doorbraken in de geestelijke gezondheidszorg? Hoe werkt dit precies? En welke risico’s kleven er aan psychedelica-onderzoek?

Tegelijkertijd worden deze stoffen buiten de medische context vaak gezien als recreatieve drugs en zijn ze in veel gevallen zelfs illegaal. Dit roept fundamentele vragen op: waar ligt de grens tussen een medicijn en een drug? Hoe bepaalt een samenleving welke middelen therapeutisch ingezet mogen worden? En hoe gaan we om met behandelingen die buiten de kaders van de reguliere geneeskunde vallen?

In dit Kenniscafé spreekt Jelte Posthumus met psychiater Jeanine Kamphuis, docent-onderzoeker Verslavingskunde en Forensische Zorg Arne van den Bos over de rol van psychedelica in de behandelkamer en medisch ethicus Els Maeckelberghe over de rol van psychedelica in de behandelkamer.

Jeanine Kamphuis is psychiater in het Universitair Medisch Centrum Groningen, gespecialiseerd in stemmingsstoornissen en innovatieve behandelmethoden. Haar onderzoek richt zich op het gebruik van psychedelica en ketamine bij therapieresistente depressies. Daarnaast heeft ze interesse in slaap, chronobiologie en de relatie met stemmingsstoornissen.

Arne van den Bos is lid van de onderzoeksgroep Verslaving en Forensische Zorg aan de Hanze, docent toegepaste psychologie en heeft meerdere artikelen gepubliceerd over studenten en middelengebruik. Van den Bos is vooral geïnteresseerd in de mechanismen van verslaving en in samenwerking met organisaties om interventies te ontwikkelen die gericht zijn op schadebeperking.

Els Maeckelberghe is Universitair Hoofddocent Ethiek bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar expertise omvat ethische aspecten van nieuwe technologieën, zoals AI en wearables; de positie van patiënten in de zorg, in het bijzonder kinderen; en het ontwarren van morele dilemma’s in de zorg.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Illustratie: Yvette Compaijen

Also in this series

UITVERKOCHT!
Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

See also

Tommy Wieringa, Özlem Yeter, Chris Julien, Regine Dugardyn, Roy Dings e.v.a.
Kaartverkoop start 22 januari om 10.00 uur!
Nederlands

Is wie geen zorgen heeft, zorgeloos? Zorgen maken en zorgdragen geven betekenis aan ons leven, maar hoe zit het met de balans en verdeling van zorg in onze samenleving?