Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Regeert de leugen?

De journalistiek onder vuur
Prof.mr.dr. Alfons Dölle, Pieter Sijpersma, Dr. Huub Wijfjes

Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting vormen de fundamenten van de Nederlandse journalistiek. Maar waar liggen de grenzen? Kunnen journalisten alles schrijven of in beeld brengen, zonder zich iets aan te trekken van het effect van hun berichtgeving? Sinds de omstreden uitspraak van koningin Beatrix “de leugen regeert”, lijkt de journalistiek bij bestuurlijk Nederland geen goed meer te kunnen doen. Justitieminister Donner haalde uit naar de ‘papegaaiencultuur’: “Wat de één vandaag suggereert, is door herhaling door anderen morgen een feit van algemene bekendheid waarbij niemand meer verantwoordelijk is voor de waarheid; iedereen zegt het immers.” Ook burgemeester Wallage beschouwt de pers als een blok aan het been van de bestuurder en afgelopen voorjaar had zijn Bossche collega grote kritiek op de SBS6-uitzending ‘Probleemwijken’. Hebben de bestuurders gelijk dat het journaille soms onverantwoord bezig is, of zijn ze gewoon hypocriet? Politici draaien immers gretig mee in het mediacircus en proberen op hun beurt de media te bespelen.

De onderlinge concurrentie in de media is de laatste tijd sterk toegenomen. Zaken als kijkcijfers, abonnees en advertentie-inkomsten zijn van levensbelang geworden. De drift om te scoren is groot, waarbij ethiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid in het vergeetboek dreigen te belanden.
Nemen journalisten in hun scoringsdrift te vaak een loopje met de waarheid? Heeft de Nederlandse journalistiek te veel macht waardoor politici en andere publieke figuren vogelvrij zijn? Is het de hoogste tijd voor een gedragscode of moet de Nederlandse journalistiek juist veel brutaler worden?

Discussieer mee over de grenzen van de persvrijheid en de verantwoordelijkheid van de media op de 27e editie van het StudentenDiscussieCafé.

Gasten:
Prof.mr.dr. Alfons Dölle, hoogleraar staatsrecht aan de RUG en Eerste-Kamerlid CDA
Pieter Sijpersma, hoofdredacteur Dagblad van het Noorden,
Dr. Huub Wijfjes, docent/onderzoeker opleiding journalistiek RUG.

De discussie wordt geleid door Willem Muste, hoofdredacteur van De Hanze
 

Ook in deze serie

Placeholder
Gespreksleider: Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de RUG
Het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat
Nederlands

De epische strijd tussen de Democraten Barack Obama en Hillary Clinton om de nominatie voor presidentskandidaat vindt in Groningen een nieuw hoogtepunt.

Placeholder
Theo Bouman, Berend van der Lei, Larissa Pans, Marije Lieuwens
De dwang van schoonheidsidealen
Nederlands

Iedereen wil mooi zijn, of op zijn minst mooi gevonden worden door anderen. Jonge meiden en hun moeders worstelen beiden met hun lichaam.

Zie ook

Arthur Shafer. Opponent: Lou de Leij
How Big Pharma threatens Academic Freedom
English

Over the past three decades, as governments have retreated from funding biomedical research, the pharmaceutical industry has stepped in to fill the vacuum.