Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Clinton of Obama?

Het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat
Gespreksleider: Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de RUG

De epische strijd tussen de Democraten Barack Obama en Hillary Clinton om de nominatie voor presidentskandidaat vindt in Groningen een nieuw hoogtepunt. Welke kandidaat is het meest geschikt om het op te nemen tegen de Republikein John McCain in november? Aan de vooravond van de cruciale voorverkiezingen in de staat Pennsylvania organiseert het Studentendiscussiecafé het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat. De onbetwijfelde winnaar zou Hillary Clinton moeten zijn. De senator uit New York en vrouw van oud-president Bill Clinton had duidelijk de meeste naamsbekendheid bij de kiezers en genoot de meeste voorkeur. Maar de relatief onbekende senator uit Illinois Barack Obama wist een ongekende campagne op touw te zetten en met steun van onafhankelijke kiezers en jongeren een plek te veroveren op de voorgrond van de voorverkiezingen. Nadat 48 staten hebben gestemd is Amerika er nog steeds niet over uit welke kandidaat de Democraten mag vertegenwoordigen en is de strijd ongemeen spannend.

Wat geeft de doorslag: ‘change’ of ‘experience’? Wie scoort het best op thema’s als betrouwbaarheid, daadkracht, geduchte tegenstander van John McCain, wereldeconomie, klimaatverandering of strijd tegen het terrorisme?

In Het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat zullen twee studenten hun ‘endorsement’ uitspreken voor de kandidaat van hun keuze. Het publiek – opgedeeld in een Obama- en een Clinton-kamp – gaat met elkaar en de inleiders in debat over hun favoriete kandidaat.

Ook in deze serie

Placeholder
Theo Bouman, Berend van der Lei, Larissa Pans, Marije Lieuwens
De dwang van schoonheidsidealen
Nederlands

Iedereen wil mooi zijn, of op zijn minst mooi gevonden worden door anderen. Jonge meiden en hun moeders worstelen beiden met hun lichaam.

Zie ook

Aletta Jacobs Lecture 2010
Lisa Appignanesi
Women and the Mind Doctors
English

Ever since the birth of the mind-doctoring professions in the first part of the 19th century, women have not only been patients, but served as