Overslaan en naar de inhoud gaan
Luisterlab
In serie
Nederlands
Tijd
19:00 – 20:00
Locatie

Oosterpoort, bovenzaal
Trompsingel 27, Groningen
Nederland

Tickets
€4,-, gratis voor studenten (via Soundsofmusic.nl)

Kan kunstmatige intelligentie creatief zijn?

Maarten Lamers, Zeno van den Broek en Fedor Teunisse

Muziek, koken, kunst, humor - AI kan het allemaal. Maar kan creativiteit in een computerprogramma worden vastgelegd? Hoe werken ‘creatieve’ computers? En hoe verhoudt zich dat tot creativiteit bij mensen? In dit Luisterlab gaan informaticus Maarten Lamers, maker Zeno van den Broek en Fedor Teunisse in gesprek over de relatie tussen mens en machine. 

Dit programma is een inleiding bij het Soundsofmusic programma Blind van DJ en producer van experimentele elektronische jazz, Jameszoo, alias Mitchel van Dinther. Jameszoo heeft een algoritme ontwikkeld dat een disklavier bespeelt en een robot aanstuurt als non existent soloist. Blind wordt voorafgegaan door MA(N|CHINE) van Zeno van den Broek voor vier slagwerkers. Gemodificeerde bassdrums en drummachines onderzoeken de relatie tussen mens en machine in een intense visuele performance.

Maarten Lamers is informaticus aan de Universiteit Leiden. Lamers doet cross-disciplinair onderzoek naar kunstmatige intelligentie, robots, biologisch-digitale hybride systemen en creativiteit in onderzoek. 

Zeno van den Broek is een Nederlandse componist en artiest die in zijn werk de relatie tussen mens en machine onderzoekt en op scherp stelt.

Percussionist, motivator en onderwijzer Fedor Teunisse is de artistiek directeur van Slagwerk Den Haag (SDH) en van Asko|Schönberg. Hij werkt ook als docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.  

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Soundsofmusic, festival voor nieuwsgierige oren. De tickets voor dit festival zijn via Soundsofmusic.nl verkrijgbaar. Gaat u ook naar het programma Blind? Dan kunt u gratis naar de lezing.

Ook in deze serie

met Tomas Serrien en ensembles van het Prins Claus
i.s.m. Soundsofmusic
Nederlands

Heb je al eens geluisterd naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen?

met Tomas Serrien en het Kamerorkest van het Noorden
i.s.m. Soundsofmusic
Nederlands

Heb je al eens geluisterd naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen?

Zie ook

Placeholder
Overleven op het topje van de aardbol
Nederlands

De noordpunt van de aarde bestaat uit een uitgestrekte oceaan omgeven door land.