Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Kunst & Wetenschap

Kunst & Wetenschap
ism. Nacht van Kunst & Wetenschap, NNO, Random Collision

Een choreograaf en een neurowetenschapper gaan op zoek naar de X-factor. Een taalkundige verkent samen met het Noord Nederlands Orkest de raakvlakken van taal en muziek. Twee avonden als proloog van de Nacht van Kunst & Wetenschap.

Spotting the X-factor
A collaborative exploration between neuroscience and dance
Emily S. Cross & Edan Gorlicki
scheiding-lezing
Date: Tuesday 24 May 2011
scheiding-lezing
In programs such as 'So You Think You Can Dance' you can vote for your favorite dancer. But what is your preference based on? Also in the theatre, your attention seems to be drawn to some dancers more than others. Surely it depends on things like the choreography or the dancer's technical expertise. However, other less tangible factors can also influence your perception; a seemingly indefinable quality of performance presence. How do we recognize this? And is it something that each member of an audience perceives in the same way? Choreographer/dancer Edan Gorlicki and neuro-scientist Emily Cross collaboratively explore these questions in word and dance.
Emily S. Cross is an assistant professor in social cognitive neuroscience at the Radboud Univeristy Nijmegen.
Edan Gorlicki is the resident choreographer of Random Collision in Groningen. He is as well a dancer and a movement researcher.


De optimale klank
Structurele overeenkomsten in taal en muziek
Dicky Gilbers, Marcel Mandos & het Glinka Ensemble
scheiding-lezing
Datum: Dinsdag 31 mei 2011
scheiding-lezing
Waarom hebben kinderen die hun moedertaal leren meer problemen met de ritmische structuur van een woord als banaan dan met die van een woord als appel? Hoe komt het dat bepaalde liedjes zo makkelijk in het gehoor liggen, terwijl we bij andere muziek al na een paar seconden afhaken? Om taal en muziek te begrijpen is de luisteraar (vaak onbewust) op zoek naar structuur.
De principes die daarbij worden toegepast lijken erg veel op elkaar. Het Noord Nederlands Orkest en taalkundige Dicky Gilbers schetsen samen, aan de hand van muzikale en talige voorbeelden, de overeenkomst tussen taal en muziek.
Dicky Gilbers is als taalkundige werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn vrije tijd speelt hij piano in een aantal bands en componeert hij popmuziek.
Marcel Mandos is artistiek manager en programmeur van het Noord Nederlands Orkest. Tijdens de avond treedt het Glinka Ensemble op, bestaande uit muzikanten van het NNO.

Zaterdag 4 juni is de Nacht van Kunst & Wetenschap. Een festival vol muziek, theater en wetenschappelijke experimenten. Studium Generale presenteert dan de 'Studium Snacks', korte, verrassende lezingen en presentaties.
Meer informatie en toegangsbewijzen: www.denachtvankunstenwetenschap.nl

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Hans van Koningsbrugge, Geert Greving, Coen van Zwol, Floris Akkerman, Jaap de Wilde
Dreigt een nieuwe Koude Oorlog?
Nederlands

Met één rake klap maakte Rusland de rest van de wereld duidelijk dat het niet meer met zich laat sollen.