Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
zijn gratis verkrijgbaar via www.groningerforum.nl

Kijk eens voorbij de kleur van religie

Petra Stienen en Brenda Bartelink

Petra Stienen pleit voor een wereld die weer wat verdraagzamer is voor gelovigen. Ze put daarbij onder meer uit de verbazing die haar ten deel valt als zij meldt dat ze zelf gelovig is.
Waarom gebruiken we religie vaak als 'algemeen stempel' en waarom kunnen we niet meer kijken naar de rollen die een gelovig iemand daarnaast heeft (bestuurder, schrijver, man, vrouw, etc)? Petra Stienen baseert zich op de zinsnede van Martin Luther King (‘I look to a day when people will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character’) en ze pleit voor een wereld die weer wat verdraagzamer is voor gelovigen. Ze put daarbij onder meer uit de verbazing die haar ten deel valt als zij meldt dat ze zelf gelovig is. Stienen zal ook aandacht besteden aan de vraag hoe de religieuze opleving in het Midden Oosten en ook in Nederland valt te verklaren.
Na de lezing van Petra Stienen spreekt religiewetenschapper Brenda Bartelink een kort co-referaat uit over hoe we omgaan met vrijheden die conflicteren. Op basis van voorbeelden over religieuze en seksuele vrijheid in Nederland en Sub Sahara Afrika, vraagt ze zich af of verdraagzaamheid eigenlijk wel genoeg is.

Petra Stienen studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies. Ze was meer dan tien jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassades in Caïro en Damascus. Thans is ze publiciste en zelfstandig adviseur. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Tone en de Volkskrant, heeft een column in Opzij en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma’s. Onlangs verscheen van haar hand Terug naar de Donderberg.Andere verhalen uit Limburg. In dat boek blikt ze terug op haar jeugd in Limburg en vergelijkt ze de ondergeschoven positie van moslims nu met die van katholieken toen.
Brenda Bartelink is als religiewetenschapper verbonden aan het Kennis Centrum Religie en Ontwikkeling bij Stichting Oikos en aan het Centre for Religion, Conflict and the Public Domain aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze doet onderzoek en geeft advies over religie en sociale verandering, en is bezig met de afronding van een dissertatie over religie en seksualiteit in Nederland en Oeganda.

Ook in deze serie

Zie ook

Hanze Lezing
Kris Verburgh
Over voeding en veroudering

Hoe kan voeding ervoor zorgen dat we langer en gezonder leven? Wat is de rol van voeding in het verouderingsproces?

Placeholder
Aletta Jacobs Lezing 2005
Dr. Kaouthar Darmoni. Coreferent: Mr. TIneke Lodders
Vrouwen naar de top
Nederlands

Waarom staat Nederland steevast onderaan op lijstjes over arbeidsparticiptie van vrouwen, meestal samen met Ierland of een land als Botswana?