Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kortingspas / gratis voor studenten

Kinderen? Dat komt wel

Stine Jensen, Gert Stulp, Annemieke Hoek, Larissa Pans

Werk vinden, carrière maken, een huis kopen…  voor jongvolwassenen heeft het plannen van het gezinsleven vaak geen prioriteit. De biologische klok tikt door, maar de medische vooruitgang biedt nog perspectief, toch?

Journalist Larissa Pans gaat in gesprek met filosoof Stine Jensen, gynaecoloog Annemieke Hoek en socioloog Gert Stulp over de oorzaken, mogelijkheden en dilemma’s rond de ‘opgerekte’ vruchtbaarheid. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van het uitstelgedrag met betrekking tot het krijgen van kinderen van de huidige generatie? Door de medisch vooruitgang lijken de opties oneindig: extreem laat moederschap door IVF, het invriezen van eicellen... We gaan er misschien ook steeds meer vanuit dat er wel iets mogelijk moet zijn en nemen de afnemende vruchtbaarheid niet serieus genoeg. Hier kleven natuurlijk ook weer allerlei gevolgen en dilemma's aan. Het te grote geloof in de maakbaarheid van je eigen vruchtbaarheid, ook ingegeven door het idee dat als het op natuurlijke wijze niet lukt, er nog altijd ivf is. Überhaupt is er een groot geloof in de maakbaarheid van je eigen leven, ook op gebied van relatie en gezondheid. Wat is er allemaal mogelijk op gebied van vruchtbaarheid? Waar staan we en wat kunnen we verwachten?


Over de sprekers:


Stine Jensen
Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. Samen met filosoof Frank Meester schreef zij De Opvoeders. Talloze boeken en opvoedgoeroes schetsen een spookbeeld: we zijn geneigd onze kinderen te veel te verwennen. Een generatie verwende prinsessen en kleine keizers groeit op zonder manieren. Het getwijfel van de hedendaagse ouder leidt tot een nieuwe opvoedcrisis in de samenleving: het zogenaamde 'schippersyndroom'. In De Opvoeders reikt ze een filosofisch handvat aan voor de geplaagde ouder. Welke relevante inzichten kun je van grote denkers opsteken?

Gert Stulp
Waarom willen sommige mensen dolgraag een groot gezin hebben, terwijl anderen liever een kinderloos leven leiden? Socioloog en evolutionair bioloog Gert Stulp van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de kinderwens van Nederlanders. Hij zoekt het antwoord op deze vraag in de gegevens van duizenden mensen. Hiervoor kijkt hij niet alleen naar de omgeving en leefstijl van mensen, maar ook naar hun genen. Daardoor kan hij niet alleen de kinderwens voorspellen, maar ook hoeveel kinderen er daadwerkelijk geboren zullen worden. Zijn onderzoek levert opvallende inzichten op.

Annemieke Hoek
Het bevorderen van de natuurlijke zwangerschapskansen en het bevorderen van de gezondheid van de toekomstige zwangere en haar kind (al dan niet na een vruchtbaarheidsbehandeling) heeft bij professionals en patiënten binnen de voortplantingsgeneeskunde nog niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar is winst te boeken, stelt hoogleraar Voorplantingsgeneeskunde Annemieke Hoek in haar oratie, door paren te begeleiden om risicovol gezondheidsgedrag als roken, overmatig alcoholgebruik en ernstig overgewicht te helpen voorkomen of te behandelen door leefstijlinterventie.

Larissa Pans
Larissa Pans is journalist, historicus en debatleider. Zij is opiniemedewerker bij Blendle en schrijft voor kranten en tijdschriften. Haar boek (On)beperkt Vruchtbaar is een journalistieke zoektocht naar de mogelijkheden en dilemma’s die ‘opgerekte vruchtbaarheid’ met zich meebrengt. Het veelomvattende debat over laat moederschap en de bijbehorende consequenties werd nog niet eerder gevoerd. Larissa Pans schetst de stand van zaken in de medische wetenschap en het fertiliteitsonderzoek. Ze gaat in gesprek met gynaecologen, fertiliteitsartsen, ethici, oudere moeders, juristen en politici, die zich uitspreken over het eindeloze moederschap.

Zie ook

Placeholder
Annette van Velde, Harm Evert Waalkens, Annechien ten Have ea.
En wat voor boer zoeken wij?
Nederlands

Zijn boeren vrije ondernemers die vooral gedijen in een vrije markt?