Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Lars von Trier

Ben Melis

Over de veelzijdigheid en ongrijpbaarheid van Lars von Trier, Europa's meest controversiële regisseur.
Lars von Trier is Europa's meest controversiële regisseur sinds Pasolini en Fassbinder. Von Trier was een van de oprichters van Dogma 95, maar brak al snel met de regels die hij deels zelf had opgesteld. Hij is zowel een traditioneel verhalenverteller als cinematografisch vernieuwer. Bloedserieuze thematiek gaat gepaard met zwartgallige humor - al is dat voor het publiek lang niet altijd duidelijk. Zoals bleek tijdens het laatste Filmfestival van Cannes waar hij zichzelf een nazi noemde en prompt van het festival werd verbannen. De films die hij maakte over de opofferingsgezindheid van ware fiefde gingen volgens velen over masochistische zelf verloochening. Hij haat vrouwen, zeggen zijn critici, maar toch willen actrices graag met deze 'kwetsbare man' werken. Wie is deze Von Trier? Is hij een manisch depressieve malloot met een apart gevoel voor humor, of, zoals hij zelf zegt: 'The best film director in the world'?

Ben Melis is journalist en tekstschrijver, en voormalig acteur. Hij heeft na de Rietveld Academie scenario's geschreven voor korte films en werkt nu oa. aan een hoorspel voor de AVRO. Hij geeft lezingen voor het Eye Film Instituut Nederland, het voormalig Nederlands Filmmuseum.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Gert de Graaff
Over optische en mentale illusies
Nederlands

In de meermalen bekroonde film De zee die denkt speelt regisseur Gert de Graaff in op de ervaringen die de kijker heeft tijdens het kijken.

Arts, Culture and Media Lustrum Lecture
Stefan Collini, Pascal Gielen, Liesbeth Korthals Altes
Universities and the Democratization of Culture
English

The process commonly referred to as the ‘democratization of culture’ involves not only a pluralization of the categories of art and culture, that is, the acceptance of a much wi