Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Lentekriebels en andere hormonen

Sarah Burke, Jean-Christophe Billeter, Mirjam van Albada

De eerste bloemen steken de kop op en de vogels laten weer volop van zich horen: het is voorjaar! De toename van zonlicht zorgt voor een verschuiving in de hormoonhuishouding die allerlei biologische processen aanwakkert. Deze verandering vindt niet alleen plaats in de natuur, maar ook in onszelf. De ‘lentekriebels’ zorgen er mogelijk voor dat je je gemotiveerder voelt, en energieker. Maar, als hormonen dát kunnen, welke invloed hebben ze dan nog meer op ons gedrag?

In dit Kenniscafé zoomen we in op de moleculen die deze veranderingen in ons lichaam en gedrag veroorzaken: hormonen. Moderator Jetse Goris spreekt onder andere met neurowetenschapper Sarah Burke over hoe geslachtshormonen, zoals progesteron, oestrogeen en testosteron, het brein beïnvloeden. Met neurogeneticus Jean-Christophe Billeter duikt hij dieper in de wereld van feromonen: hoe beïnvloeden deze ‘communicatiemoleculen’ ons gedrag? Mirjam van Albada vertelt over haar werk als kinderarts-endocrinoloog in het Beatrix Kinderziekenhuis. Het specialisme endocrinologie richt zich op ziekten die ontstaan doordat organen teveel of juist te weinig van een bepaald hormoon aanmaken. Wat kenmerkt een goede hormoonhuishouding, en wanneer gaat het fout?

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Illustratie: Yvette Compaijen
 

Ook in deze serie

Paul van Sasse van Ysselt, Sujin Rosie en Rhoda Schuling
Nederlands

Waar haal jij voldoening uit in het leven? Soms vliegt het leven voorbij zonder dit te overdenken, maar af en toe worden we er plotseling door geraakt.

Zie ook

Ingrid Robeyns, Graham Harman, Tinneke Beeckman, Ray Monk, Het Zuidelijk Toneel, e.v.a.
Nederlands
Chaos heerst, terwijl de mens van nature de behoefte heeft de realiteit te ordenen. Hebben we daadwerkelijk baat bij orde en regelmaat? Of gedijt de mens ook goed in chaos?