Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Lentekriebels en andere hormonen

Sarah Burke, Jean-Christophe Billeter en Mirjam van Albada

Kun je er niet bij zijn maar wil je het niet missen? Volg hieronder de livestream!

De eerste bloemen steken de kop op en de vogels laten weer volop van zich horen: het is voorjaar! De toename van zonlicht zorgt voor een verschuiving in de hormoonhuishouding die allerlei biologische processen aanwakkert. Deze verandering vindt niet alleen plaats in de natuur, maar ook in onszelf. De ‘lentekriebels’ zorgen er mogelijk voor dat je je gemotiveerder voelt, en energieker. Maar, als hormonen dát kunnen, welke invloed hebben ze dan nog meer op ons gedrag?

In dit Kenniscafé zoomen we in op de moleculen die deze veranderingen in ons lichaam en gedrag veroorzaken: hormonen. Moderator Jetse Goris spreekt onder andere met neurowetenschapper Sarah Burke over hoe geslachtshormonen, zoals progesteron, oestrogeen en testosteron, het brein beïnvloeden. Met neurogeneticus Jean-Christophe Billeter duikt hij dieper in de wereld van feromonen: hoe beïnvloeden deze ‘communicatiemoleculen’ ons gedrag? Mirjam van Albada vertelt over haar werk als kinderarts-endocrinoloog in het Beatrix Kinderziekenhuis. Het specialisme endocrinologie richt zich op ziekten die ontstaan doordat organen teveel of juist te weinig van een bepaald hormoon aanmaken. Wat kenmerkt een goede hormoonhuishouding, en wanneer gaat het fout?

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Animatie bij het Kenniscafé:

Ook in deze serie

Jetse Goris, Ellen Nollen, Wim van der Molen en Simon Verhulst
Uitverkocht!
Nederlands
Hoe werkt het nu eigenlijk, dat ouder worden? Is het proces inderdaad te remmen, of zelfs te stoppen?

Zie ook

André Aleman met coreferent Jacob Jolij
Over de rol van bewust leven
Nederlands

Onderzoek heeft aangetoond dat onbewuste processen in ons brein een grote invloed kunnen hebben op ons gedrag.