Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Liefdesverdriet

Gert ter Horst, Peter de Jonge, Jannie van den Ende

Liefdesverdriet, zit het alleen tussen de oren of bestaat dat 'gebroken hart' echt? 

Je hele wereld lijkt in elkaar te storten en je hart is gebroken. Je verleden en je toekomst staan in een ander licht, alles lijkt een leugen. Niet alleen voel je de pijn van het verlies, ook je ego loopt een flinke deuk op. Je voelt je verlaten en alleen. De geestelijke en fysieke pijn die je voelt bij liefdesverdriet doen denken aan een depressie, maar zijn daar ook wetenschappelijke aanwijzingen voor? Wat gebeurt er precies in de hersenen als je liefdesverdriet hebt? En zijn er verschillen in hoe mannen en vrouwen dit verdriet ervaren?  Bij liefdesverdriet wordt ook wel gesproken over een gebroken hart. Recentelijk werd aangetoond dat het verlies van een geliefde letterlijk een gebroken hart kan veroorzaken: het verlies doet de kans op een hartaanval sterk toenemen. Liefdesverdriet zit dus niet alleen tussen de oren maar heeft een effect op ons hele welzijn. Wat is het verband tussen verdriet en hartfalen?  En zijn er manieren om het leed te verzachten?
 
Alex van den Berg spreekt met neurobioloog Gert ter Horst over zijn onderzoek naar liefdesverdriet bij jonge vrouwen en de link met depressie; met psychiater Peter de Jonge over het verband tussen depressie en hartfalen; en met relatietherapeut Jannie van den Ende over het onbegrip en verdriet die ontstaan door een gebrek aan goede communicatie.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent en Dorhout Advocaten.

Interessante links
UMCG Onderzoek liefdesverdriet
Museum of Broken Relationships
Nu.nl Verlies geliefde kan voor hartaanval zorgen
Website Jannie van den Ende Relatietherapiegroningen.nl

 Verslag van Eva Teuling over het Kenniscafé Liefdesverdriet

 

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

Placeholder
Frans de Waal
Nederlands

Empathie - het vermogen om de emoties van anderen te kunnen meevoelen en de situatie van anderen te begrijpen - is een zeer oude verworvenheid die zich in ons lichaam én in onze