Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Literaire helden: Don Quichot

Rina Walthaus

Cervantes’ wereldberoemde schepping, Don Quichot uit La Mancha, leeft voort sinds zijn geboorte. Is hij een komische zot of een tragische held?

Vechten tegen windmolens. ‘Windmills of the mind’. De Don Quichot van Picasso en van Dalí. Don Quichot in muziek, ballet, film, cartoons. Don Quichot en Don(ald) Duck… Cervantes’ wereldberoemde schepping, de geestrijke ridder Don Quichot uit La Mancha, leeft voort sinds zijn geboorte aan het begin van de 17e eeuw en is nog steeds een rijke inspiratiebron. Gekte of fantasie en idealisme? Komische zot of tragische held? De interpretaties veranderen al naar gelang ideeën en wereldbeeld in latere tijden veranderen.
In deze lezing gaan we terug naar de oorsprong: Cervantes’ magistrale roman, die in 1605-1615 van de pers kwam. Wat voor personage is Don Quichot? Wat beoogde Cervantes met deze schepping? Hoe speelde dit werk in op de actuele modes van Cervantes’ eigen tijd? En hoe te verklaren dat deze roman en zijn hoofdpersoon ons nog steeds kunnen boeien en inspireren?

Rina Walthaus is universitair docent Spaanse literatuur en cultuur van de Middeleeuwen en de vroegmoderne tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Romaanse Talen en Culturen. Haar publicaties betreffen vooral het Spaanse theater van de 16e en 17e eeuw, de rol van de vrouw in die periode en de creatieve receptie van klassieke mythen.

Interessante links
Wikipedia Don Quichot (boek)
Youtube:
Nationaal ballet
Musical Man of La Mancha

The Windmill (modern Don Quichot story)

 

Ook in deze serie

Zie ook

Met oa. debat toekomst vd student, muziek, bier en lekker(!) studenten-eten
Nederlands

Wat is de toekomst van de student van nu? Kom naar de Nacht van de Student en discussieer mee!

sara kee
Reis! Alleen op de wereld
Nederlands

Alleen reizen geeft het ultieme gevoel van vrijheid, maar je wordt ook met jezelf gconfronteerd, ervaarde filosoof en schrijver Sara Kee.