Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

Slavenhandel naar West en Oost

Karwan Fatah-Black

Het Nederlandse slavernijverleden kan op een groeiende publieke belangstelling rekenen. Naast scherpe discussies over de doorwerking van dit verleden is er een algemene behoefte om de feiten op een rij te zetten. Vanuit verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten worden bouwstenen geleverd voor een steeds preciezere kennis van dit deel van het Nederlandse verleden. Nederland had met name in de zeventiende eeuw een behoorlijk aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel. Naar schatting vervoerden Nederlandse handelaren zo’n 600.000 slaafgemaakten naar Noord- en Zuid-Amerika. Minder bekend is dat de er ook een bloeiende handel in Azië was, met de Verenigde Oost-Indische Compagnie als drijvende kracht. Historicus Karwan Fatah-Black maakt de balans op van een oplevend onderzoeksveld en schetst de lacunes die er nog altijd bestaan.

Karwan Fatah-Black is universitair docent sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op het Nederlandse koloniale verleden en met name slavernij en slavenhandel. In 2016 ontving hij van de KNAW de prestigieuze tweejaarlijkse Heineken Young Scientist Award in de categorie Geschiedenis. Momenteel werkt hij aan het boek Eigendomsstrijd over stadsslavernij en het ontstaan van de vrije gemeenschap in Suriname.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Spartacus | Che Guevara | Karel de Grote | John F. Kennedy e.a.
Nederlands

Het verleden is vergeven van helden, heldendaden en heldenverering. Echte helden hebben een standbeeld, staan op straatnaambordjes en hun geboortehuis is een bedevaartsoord.