Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Magic Nano

beloftes en risico’s
Frans Zwarts, Ben Feringa, George Robillard, Henk Mulder

Nanotechnologie is de techniek van de 21ste eeuw. Deeltjes van een paar miljoenste millimeter – soms niet meer dan een enkele molecuul groot - blijken verrassende eigenschappen en ongekende mogelijkheden te hebben. In Groningen werken onderzoekers en bedrijven al met deze veelbelovende technologie. Plastic zonnecellen, licht gedreven nanomotortjes, vaccineren zonder prikken, kleding die vuil en vocht afstoot, het klinkt als science fiction, maar is al bijna realiteit. Nano lijkt een veelbelovende technologie, die het dagelijks leven ingrijpend gaat veranderen. Maar de risico’s zijn nog onduidelijk. Welke invloed hebben de synthetische nanodeeltjes op mens en milieu? Goede risico-inschattingen zijn nog niet te maken, omdat er nog geen testen voor zijn ontwikkeld. Het is dus mogelijk dat we met deze technologie dezelfde fout maken als met het gebruik van asbest in de vorige eeuw.

Wat is nanotechnologie nu precies? Hoe gaat de stap van onderzoek naar een concreet product? Wat zal dit betekenen voor ons dagelijks leven? Hoe veilig is deze technologie en kunnen we de risico’s voor mens en milieu wel goed overzien?

Over deze en andere vragen gaat het in de eerste editie van het Kenniscafé Groningen. In het News Café gaat RUG-rector magnificus Frans Zwarts in gesprek met de vooraanstaande nano-onderzoekers Ben Feringa en George Robillard en Henk Mulder (Science and Society Group). Maar ook het publiek krijgt alle gelegenheid voor vragen, tijdens het programma of na afloop aan de bar. Presentator Bart van de Laar leidt je door een speels en gevarieerd programma met onder andere de Proef van de Maand.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Paul van Sasse van Ysselt, Sujin Rosie en Rhoda Schuling
Nederlands

Waar haal jij voldoening uit in het leven? Soms vliegt het leven voorbij zonder dit te overdenken, maar af en toe worden we er plotseling door geraakt.

Zie ook

Placeholder
Jacques Wallage, Frank Ankersmit, Hans Engels
Over de kloof met de burgers
Nederlands

De kloof tussen politiek en burgers is onaanvaardbaar groot. Burgers vertrouwen partijen en politici niet meer. Daardoor neemt ook het gezag van de overheid af.

Placeholder
Arend-Jan Boekestijn, Lau Schulpen, Ronald Ohlsen, Rudy Lentze, Koos Dijksterhuis
Twistgesprek over ontwikkelingssamenwerking
Nederlands

Nederland is al meer dan vijftig jaar een van de koplopers op het mondiale toneel van de ontwikkelingssamenwerking. Maar die positie is niet onomstreden.

Kenniscafé Groningen
Roel de Jong, Jeroen Rijnhart en George de Kam
Nederlands

De gaswinning in Groningen zorgt voor aardbevingen met als gevolg forse schade aan woningen en gebouwen. Hoe is dit in de toekomst te voorkomen of op z’n minst te beperken?