Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Magic Nano

beloftes en risico’s
Frans Zwarts, Ben Feringa, George Robillard, Henk Mulder

Nanotechnologie is de techniek van de 21ste eeuw. Deeltjes van een paar miljoenste millimeter – soms niet meer dan een enkele molecuul groot - blijken verrassende eigenschappen en ongekende mogelijkheden te hebben. In Groningen werken onderzoekers en bedrijven al met deze veelbelovende technologie. Plastic zonnecellen, licht gedreven nanomotortjes, vaccineren zonder prikken, kleding die vuil en vocht afstoot, het klinkt als science fiction, maar is al bijna realiteit. Nano lijkt een veelbelovende technologie, die het dagelijks leven ingrijpend gaat veranderen. Maar de risico’s zijn nog onduidelijk. Welke invloed hebben de synthetische nanodeeltjes op mens en milieu? Goede risico-inschattingen zijn nog niet te maken, omdat er nog geen testen voor zijn ontwikkeld. Het is dus mogelijk dat we met deze technologie dezelfde fout maken als met het gebruik van asbest in de vorige eeuw.

Wat is nanotechnologie nu precies? Hoe gaat de stap van onderzoek naar een concreet product? Wat zal dit betekenen voor ons dagelijks leven? Hoe veilig is deze technologie en kunnen we de risico’s voor mens en milieu wel goed overzien?

Over deze en andere vragen gaat het in de eerste editie van het Kenniscafé Groningen. In het News Café gaat RUG-rector magnificus Frans Zwarts in gesprek met de vooraanstaande nano-onderzoekers Ben Feringa en George Robillard en Henk Mulder (Science and Society Group). Maar ook het publiek krijgt alle gelegenheid voor vragen, tijdens het programma of na afloop aan de bar. Presentator Bart van de Laar leidt je door een speels en gevarieerd programma met onder andere de Proef van de Maand.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Zie ook

Judith Rosmalen, Marjolein Berger en Coos Rutgers van der Loeff
Nederlands

Van alle mensen die bij de huisarts komen, heeft bijna de helft reële klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak te vinden is. Hoe kan dit?

Rien Herber, Linda Steg en Machiel Mulder
Nederlands

Wat is er wetenschappelijk bekend over schaliegas en de gevolgen van ‘fracking’? Hoe zit het eigenlijk met de kosten-baten-analyse van schaliegaswinning?

Kenniscafé Groningen
Leo Lucassen, Marietta Messmer, Wander Jager en Paul Elhorst
Nederlands

Hoe kunnen we in de huidige gepolariseerde situatie weer een reëel beeld krijgen van de effecten van migratie, op basis van feiten?