Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Magic Nano

beloftes en risico’s
Frans Zwarts, Ben Feringa, George Robillard, Henk Mulder

Nanotechnologie is de techniek van de 21ste eeuw. Deeltjes van een paar miljoenste millimeter – soms niet meer dan een enkele molecuul groot - blijken verrassende eigenschappen en ongekende mogelijkheden te hebben. In Groningen werken onderzoekers en bedrijven al met deze veelbelovende technologie. Plastic zonnecellen, licht gedreven nanomotortjes, vaccineren zonder prikken, kleding die vuil en vocht afstoot, het klinkt als science fiction, maar is al bijna realiteit. Nano lijkt een veelbelovende technologie, die het dagelijks leven ingrijpend gaat veranderen. Maar de risico’s zijn nog onduidelijk. Welke invloed hebben de synthetische nanodeeltjes op mens en milieu? Goede risico-inschattingen zijn nog niet te maken, omdat er nog geen testen voor zijn ontwikkeld. Het is dus mogelijk dat we met deze technologie dezelfde fout maken als met het gebruik van asbest in de vorige eeuw.

Wat is nanotechnologie nu precies? Hoe gaat de stap van onderzoek naar een concreet product? Wat zal dit betekenen voor ons dagelijks leven? Hoe veilig is deze technologie en kunnen we de risico’s voor mens en milieu wel goed overzien?

Over deze en andere vragen gaat het in de eerste editie van het Kenniscafé Groningen. In het News Café gaat RUG-rector magnificus Frans Zwarts in gesprek met de vooraanstaande nano-onderzoekers Ben Feringa en George Robillard en Henk Mulder (Science and Society Group). Maar ook het publiek krijgt alle gelegenheid voor vragen, tijdens het programma of na afloop aan de bar. Presentator Bart van de Laar leidt je door een speels en gevarieerd programma met onder andere de Proef van de Maand.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met Marloes Emous, Anton Scheurink en Andrea Werkman
Nederlands
Meer dan de helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Hoewel we allerlei campagnes lanceren om gezond gedrag te stimuleren, zijn ze vaak niet effectief genoeg. Wat kunnen doen zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om lichter door het leven te gaan?

Zie ook

Placeholder
Pim de Bruijne, Wybe Cnossen, Jeanette Doornenbal, Bertha Kuijer, Frank Den Hollander
Over ontspoorde jongeren en versnipperde jeugdzorg
Nederlands

Het rommelt al een flink aantal jaren in de jeugdzorg, de kinderbescherming en de jeugdhulpverlening.

De Futuristen en Zef Hemel
Met livestream!
Nederlands
Hoe ziet het Groningse platteland er over vijftig jaar uit? Het wordt tijd om na te denken over hoe we willen dat het eruit gaat zien, voordat het te laat is. Of is het eigenlijk al te laat?