Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands

MEERstad

Suburbia in Grunn
Harm Naaijer, Jan Winsemius, Wilco Huyink, Ivan Nio, Marcel Musch ea.

Iedere stad, Groningen zeker, is gebaat bij meer inwoners. Veel steden, Groningen ook, missen huizen voor de beter gesitueerden.

En dat is spijtig want juist die welgestelden betalen in verhouding een boel gemeentelijke belasting, waaruit de aardige voorzieningen als theaters, musea en huizen voor de geschiedenis te financieren zijn.

Het tekenen en bouwen van aantrekkelijke buitenwijken met grote kavels en veel groen of water ligt daarom voor de hand. Groningen neemt zich de aanleg van de wijk MEERstad voor en voegt daarmee 8000 woningen toe aan de regio. Dat zijn een boel woningen in een groot gebied, waar zich vast veel twee- en grootverdieners willen vestigen.

Het masterplan voor deze gigawijk is er dus. Maar is het een goed plan? Kloppen de aannames en is wel goed nagedacht over schaal en de verhouding stad, platteland en buitenwijk? Waar woon je precies als je je in MEERstad vestigt: in de stad of in de gemeente Slochteren? Wordt MEERstad niet de ultieme slaapstad, een kloon van een Amerikaanse suburb waar we – na het zien van Amerikaanse films als Happiness, American Beauty – helemaal niet willen wonen? En vertillen we ons niet aan een dergelijk groot project dat een veel langere draagtijd heeft dan de ambtstermijn van betrokken bestuurders?

Over deze vragen buigt zich een spraakmakend forum met daarin beeldend kunstenaar en promotor voor meer particuliere bouw Harm Naaijer, bouwjurist Jan Winsemius (bureau Middelkoop), Wilco Huyink (projectbureau Meerstad), stadssocioloog Ivan Nio, Marcel Musch (Adviseurs Stedelijke Vernieuwing BVR) en de voorzitter van de commissie omgevingsbeleid en wonen van de Provinciale Staten van Groningen Pim de Bruijne. Ronald Ohlsen en Rudy Lentze brengen een toepasselijk lied ten gehore. De discussie wordt geleid door RUG-filosoof René Boomkens.

Dit debat wordt georganiseerd door DwarsDiep -Politiek en Cultureel Debatcentrum, een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de Faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek, het Centre foor Development Studies van de RUG en debatcentrum Waag.

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Zie ook

Marli Huijer, coreferent Trudy Dehue
Nieuw licht op seksuele vrijheid
Nederlands

Filosoof Marli Huijer bestudeert in Beminnen de ideologie van de seksuele vrijheid.