Skip to main content
Theme
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

Nacht van de Universiteit

De academie ter discussie! DENK MEE!
Debatten, twistgesprekken, mini-colleges & columns

Tijdens de Nacht van de Universiteit in het Academiegebouw buigen we ons over de toekomst van de academie. Wat is er mis met de universiteit en hoe kan het beter?

Meer inhoudelijke informatie over de avond vindt u hier

De universiteit staat ter discussie. Studenten, docenten, onderzoekers en inmiddels ook sommige politici en bestuurders zetten stevige vraagtekens bij de zakelijke koers van de afgelopen jaren en roepen om een Nieuwe Universiteit. Is de universiteit een top down-geleide fabriek geworden waar het rendementsdenken overheerst en studenten als koekjes van de lopende band rollen? Is echte academische vorming alleen nog weggelegd voor een handjevol excellente studenten en wordt de rest zo snel mogelijk klaargestoomd voor de arbeidsmarkt? Hoeveel ruimte is er nog voor vrij nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek in de ratrace om onderzoeksgeld? Hoe staat het met de academische vrijheid in een tijd waarin maatschappelijk en economisch nut de boventoon voeren? Kortom, waartoe is de universiteit van de 21ste eeuw op aarde? 
Tijdens de Nacht van de Universiteit in het Academiegebouw buigen we ons over de toekomst van de academie. Wat is er mis met de universiteit en hoe kan het beter? Opiniërende sprekers houden in debatten, twistgesprekken en mini-colleges het universitaire bedrijf kritisch tegen het licht. Met bekende critici van het eerste uur, zoals Ad Verbrugge (Beter onderwijs Nederland), Frank Miedema (Science in Transition) en Hans Radder (Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten. Topbestuurders als VSNU-voorzitter Karl Dittrich, RUG-collegevoorzitter Sibrand Poppema, rector Elmer Sterken en chemicus Bert Meijer, die uit liefde voor de wetenschap uit het bestuur van onderzoeksorganisatie NWO stapte. Met eigenzinnige denkers over kennis en vorming als psycholoog/ filosoof Trudy Dehue, psycholoog en schrijver Douwe Draaisma, universitair geschiedschrijver Klaas van Berkel, SP-kamerlid Jasper van Dijk, wetenschapsjournalist Maarten Keulemans, wetenschapsfilosoof Paul Wouters, schrijver en cultureel ondernemer Chandra Frank, jonge onderzoekers, eigenzinnige studenten en vele anderen.

Denk mee, praat mee!
In diverse zalen van het Academiegebouw zijn keuzeprogramma’s. Engelstalige gasten krijgen in de Engelse zaal een doorlopend programma voorgeschoteld met debatten over de positie van promovendi, diversiteit in de universiteit (‘White men only!?’) en de fonkelnieuwe Amsterdamse Bildung Academie. More information about the ongoing English program can be found here. En wie verder wil discussiëren met een drankje in de hand kan terecht in de Spiegelzaal. 

De Nacht van de Universiteit is georganiseerd door de Faculteit Wijsbegeerte, Debatcentrum Dwarsdiep en Studium Generale Groningen

See also

Placeholder
Prof.mr.dr. Alfons Dölle, Pieter Sijpersma, Dr. Huub Wijfjes
De journalistiek onder vuur
Nederlands

Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting vormen de fundamenten van de Nederlandse journalistiek. Maar waar liggen de grenzen?