Skip to main content
Placeholder
Nederlands

?Najaarsklassiekers 2008

Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema

Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema – moet je gezien hebben.
Filmtheater Images en Studium Generale selecteerden weer drie prachtfilms die telkens opnieuw een nieuw publiek verdienen. Drie inleiders geven hun visie op deze films.

Tokyo Story- Yasujiro OzU
Inleiding: Dana Linssen – filmrecensent van NRC Handelsblad
scheiding-lezing
Japan, 1953 - zwart-wit 136 minuten, Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
Datum: Maandag 13 oktober 2008
scheiding-lezing
Wijze, ontwapenende en prachtig gefilmde klassieker. Shukishi en zijn vrouw Tomi voelen hun einde naderen en willen hun kinderen en kleinkinderen in Tokio nog eenmaal opzoeken, en het Keizerlijk paleis en de bloeiende kersenbomen nog eens bewonderen. Na een lange treinreis ontmoet het echtpaar hun zoon Koichi. Die heeft het druk, net als hun dochter. De kleinkinderen zitten ook al niet op hun grootouders te wachten. Alleen Noriko, de weduwe van hun omgekomen zoon, neemt een dag vrij om haar schoonouders de stad te laten zien. In zijn schitterende, verstilde meesterwerk toont Ozu begrip en compassie voor het onvermogen van zijn personages om elkaar te bereiken en te begrijpen.
 

l'Année Dernière a Marienbad – Alain Resnais
Inleiding: Liesbeth Korthals Altes, hoogleraar Literatuurwetenschap RUG
scheiding-lezing
Frankrijk, 1961 - zwart-wit 95 minuten, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Datum: Maandag 17 november 2008
scheiding-lezing 
Eén van dé Franse klassiekers en destijds een instant culthit, naar een scenario van Alain Robbe-Grillet. In een luxe hotel in het Boheemse kuuroord Marienbad, doet een zekere X verwoede pogingen een vrouw (de mysterieuze Delphine Seyrig) ervan te overtuigen dat ze, het jaar ervoor in dat zelfde hotel elkaars minnaar waren. De vrouw herinnert zich niets maar laat zich uiteindelijk meeslepen door zijn stelligheid. Prachtig gestileerde film over de kracht en zwakte van het menselijk geheugen, waarin de personages als slaapwandelaars buiten de realiteit lijken te treden om rond te waren door de overweldigende, barokke omgeving van het hotel.

 
Pantserkruiser Potemkin – Sergei Eisenstein
Inleiding: Sander Brouwer, docent Slavistiek RUG
scheiding-lezing
Sovjet Unie, 1925 - zwart-wit 75 minuten, Engelse tussentitels, Nederlands ondertiteld. Met life Klezmermuziek
Datum: Dinsdag 9 december 2008
scheiding-lezing
Rusland, 1905. De oorlog met Japan is ten einde en de soldaten keren naar huis. De omstandigheden op de schepen zijn bar en er ontstaat gemor over het eten. De onruststokers worden opgebracht en als voorbeeld voor het vuurpeloton gezet. Een dappere matroos stapt naar voren en roept zijn kameraden op het dienstbevel te negeren. Het gerucht van de muiterij op de Pantserkruiser Potemkin bereikt ook Odessa waar deze uitgroeit tot een aankondiging van de revolutie. Avantgardist Eisenstein zette alle toen nog originele middelen in om zijn boodschap kracht bij te zetten. Met de beroemde trappenscène.


Extra Najaarsklassieker
The Great Dictator - Charlie Chaplin
Inleiding: Theodore van Houten
scheiding-lezing
Datum: Maandag 10 november 2008
scheiding-lezing
 

See also

J.C Kapteyn Lezing
Ben Feringa
Nederlands

Nobelprijswinnaar Ben Feringa neemt je mee op ontdekkingsreis door de moleculaire wereld en deelt zijn markante ervaringen na ‘The Magic Call from Stockholm’.

Ongoing program in English
Debates, talks and discussions
Towards a New Academia!
English

On the Night of the University the future of the Academia will be central theme of debates, talks and discussions.