Skip to main content
Theme
In series
Nederlands
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Nanorevolutie: gezond leven in overvloed

Ben Feringa en Henk Jochemsen

Elke dag worden er ontdekkingen gedaan in de nanowereld. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de mensheid?
Sinds de introductie van de nanotechnologie in 1986, is ‘nano’ een buzzword geworden in de wetenschap en technologie. Nanotechnologie vindt in alledaagse dingen als autolak en zonnebrandcrèmes zijn uitwerking. Op het kleinste niveau kunnen objecten met de grootste precisie worden uitgewerkt, en kunnen nanomachines worden aangebracht die bijvoorbeeld in de levensduur ingrijpen. De mens heeft achtereenvolgens een agrarische revolutie, een industriële revolutie en een digitale revolutie meegemaakt – en nu staan we aan de vooravond van de nanotechnologische revolutie. Betreden we daarmee een wereld zonder schaarste en wordt de evolutie van de mens op nanoschaal voortgezet?
Ben Feringa geeft een korte presentatie en gaat daarna in gesprek met filosoof  Henk Jochemsen over de toekomst van de nanotechnologie en de gevolgen voor de mens en de samenleving. Gespreksleider is Alex van den Berg. 

Ben Feringa is als hoogleraar molecular sciences verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens is hij voorzitter van het Center for Systems Chemistry aan dezelfde universiteit. Binnen zijn expertise van de synthetische organische chemie houdt hij zich goeddeels bezig met de nanotechnologie. Voor deze en andere onderzoeken is hij herhaaldelijk bekroond met internationale prijzen.

Henk Jochemsen is bijzonder hoogleraar christelijke (reformatorische) filosofie aan de Universiteit van Wageningen. Eveneens vanuit zijn opleiding in de moleculaire wetenschappen, houdt hij zich bezig met de ethiek van nieuwe technologieën. Daarnaast heeft hij in het verleden politieke bestuurders van gezondheidsethische advies voorzien, en is hij nu directeur van Prisma, een vereniging van christelijke organisaties in ontwikkelingssamenwerking.

Alex van den Berg is uitgever chemie bij Noordhoff Uitgevers en presentator van het Groningse Kenniscafé.

Also in this series

Gerald de Haan en Menno de Bree
Nederlands

Mensen zullen langer gezond blijven en ouder worden, maar kan ouderdom uiteindelijk ook worden genezen – en staat dit gelijk aan een gelukkiger leven?

See also

Placeholder
Jeroen Reneerkens en Koos Dijksterhuis
Een Groenlander in Afrika
Nederlands

Als je op het strand wandelt, dribbelen ze voor je uit, tot ze ineens terugsnorren. Drieteenstrandlopers zijn gezelligheidsdieren.

Tjeerd Andringa, Bettina van Hoven, Piet Devos en Willem de Boer
Nederlands

Wij zijn visueel ingesteld, maar door alleen bewust te kijken naar onze omgeving dreigt onze beleving te vervlakken. Welke rol speelt geluid in ons dagelijks leven?