Skip to main content
De grootste ooit
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

Nederlandse Poolexpeditie

Op stap met Ramsey Nasr en maarten Loonen
Ramsey Nasr en Maarten Loonen

Tijdens de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit gingen meer dan 55 wetenschappers uit allerlei disciplines op een ijsbreker naar het onbewoonde eiland Edgeøya aan de koude oostzijde van Spitsbergen.
Afgelopen zomer gingen meer dan 55 wetenschappers uit allerlei disciplines plus enkele BN’ers negen dagen op een ijsbreker naar het onbewoonde eiland Edgeøya aan de koude oostzijde van Spitsbergen. Tijdens deze grootste Nederlandse poolexpeditie ooit werd het eiland opnieuw onderzocht, nadat in 1986 de laatste onderzoekers Edgeøya hadden verlaten. Door de ecologische gegevens van toen te vergelijken met die van nu willen de onderzoekers de gevolgen van klimaatverandering in kaart brengen. Hoe is de Noordpool de afgelopen 40 jaar veranderd? De vele verschillende projecten, waaronder het vegetatieonderzoek, laten spectaculaire verschuivingen zien, groter dan verwacht.
Arctisch ecoloog Maarten Loonen en schrijver/acteur Ramsey Nasr vertellen een persoonlijk verhaal over hun ervaringen met multidisciplinaire wetenschap in een kwetsbare extreme omgeving. 
Over hoe de wetenschappers elkaar inspireerden, hun blik verruimden en zelf onderwerp van onderzoek werden. Over de overweldigende ervaring van een landschap dat “herinnert aan een tijd waarin we thuishoorden”.

Maarten Loonen is bioloog op het Arctisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Als kind wilde hij cowboy worden en dat leven heeft hij een beetje gevonden op Spitsbergen. Hij gaat al meer dan 25 jaar iedere zomer naar het noordelijkste dorp van de wereld op Spitsbergen om daar onderzoek te doen aan de ecologie van de brandgans en de noordse stern. Hij was initiatiefnemer en wetenschappelijk leider van de SEES.NL (Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen)


Ramsey Nasr is toneelspeler en schrijver. Hij was van 2009 tot 2013 dichter des vaderlands. Als kind ging Ramsey met zijn vader mee op geologische expeditie naar Lapland. De fascinatie voor wetenschap en expedities is altijd gebleven. Hij is lid van de Academie van Kunsten van de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Hij heeft al meerdere keren deelgenomen aan poolexpedities en was ook bij de SEES.NL expeditie om verslag te doen.

De expeditie was georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met het Willem Barentsz Poolinstituut, onderzoeksfinancier NWO en toeristenorganisatie Oceanwide Expeditions. 

Foto: © Maarten Loonen

See also

Seven lectures on (un)happiness

Het is Blue Monday. Op zoek naar wat geluk op deze deprimaandag doken we ons archief in en duikelden zeven (het geluksgetal) lezingen op over (on)geluk.