Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
19:30
Locatie

Aletta Jacobshal
Blauwborgje 4
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht! Maar probeer het aan de deur

Ons Creatieve Brein

Dick Swaab en Barend van Heusden

Hoe werkt ons brein? Wat leert Dick Swaab's nieuwe boek Ons creatieve brein ons over creativiteit en over kunst?
Het is niet bijzonder om uniek te zijn, dat zijn we allemaal. In zijn nieuwe boek Ons creatieve brein toont Dick Swaab wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing hiervan. Muziek en beeldende kunst zijn niet alleen creatieve vormen van communicatie, maar blijken ook van therapeutische waarde te kunnen zijn bij hersenziekten. De manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, beïnvloedt onze beroepskeuze en ons beroep heeft ook een effect op de structuur en functie van onze hersenen. Swaab laat zien hoe de hersenen die we bij onze geboorte meekrijgen ons leven bepalen. Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? En waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi?

Barend van Heusden, hoogleraar cultuur en cognitie, gaat na de lezing met Swaab in gesprek over zijn cultuur- en kunstopvatting. Wat leert Swaab ons over cultuur? Over creativiteit en over kunst? Hoe verhoudt zijn werk zich tot ander (recent) onderzoek op dit gebied? Wat betekent Ons creatieve brein voor de manier waarop we over cultuur denken, cultuur bestuderen en cultuur onderwijzen – niet in de laatste plaats in de geesteswetenschappen – , en de manier waarop we cultuur inrichten?

Dick Swaab is een internationaal werkend hersenonderzoeker, die een team leidt in het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en in Hangzhou  (China). Hij was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar lang directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. Van zijn boek Wij zijn ons brein zijn alleen al in Nederland meer dan 450.000 exemplaren verkocht; het is inmiddels in 15 landen verschenen. In september 2016 verscheen de opvolger, Ons creatieve brein. Hoe mens en wereld elkaar maken.

Dit programma is georganiseerd i.s.m. met Boekhandel Van der Velde. Na afloop zal Dick Swaab zijn boeken signeren.

Zie ook

Met oa. Hans Achterhuis en Sally Haslanger
Nederlands

Op vrijdagavond 10 april is het Groninger Forum weer het toneel van de Groningse Nacht van de Filosofie.

Placeholder
Wim Klok, Bram van der Waaij
Slimme hulpjes voor onze zintuigen
Nederlands

Hoe kunnen we onze binnenstad of een bedrijventerrein waar diefstal schering en inslag is optimaal beveiligen?