Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
GEANNULEERD
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€7,50 / €5,- met SG-kaart en voor studenten

Ontvadering

GEANNULEERD - Frank Koerselman

UPDATE - Helaas moeten we mededelen dat Nieuw Licht | Ontvadering met Frank Koerselman niet doorgaat vanwege maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus.

Indien je voor een e-ticket hebt betaald (voor een regulier ticket of een ticket als SG-pashouder) heb je recht op retour. Hierover krijg je nog nadere informatie. Indien je een ticket bij ons aan de balie hebt gekocht, neem dan contact met ons op via studium@rug.nl. Ons kantoor aan de Boteringestraat 13 is de komende periode gesloten.

Vroeger was het enige recht van de vrouw het aanrecht en de man was de baas in het gezin. Maar tijden veranderen. Mankracht werd overbodig door stoommachine en verbrandingsmotor, en de vrouw werd van het onvermijdelijke moederschap bevrijd door de anticonceptiepil. Toch zien we nog steeds in grote lijnen een traditionele moeder, terwijl de klassieke vader verdween. Moeten we blij zijn met het einde van het patriarchaat? In navolging van de Duitse denker Alexander Mitscherlich (1908-1982) analyseert Frank Koerselman de gevolgen van de ontvadering en ziet vooral wantrouwen, afgunst en burn-outs toenemen. Heeft de vader nog wel het gezag dat hij hoort te hebben? 

Frank Koerselman is hoogleraar psychiatrie en psychotherapie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en werkt daarnaast in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam als hoofd van de psychiatrische afdeling. Hij schreef het boek Wie wij zijn.

Nieuw Licht
Het publieke debat is met de komst van sociale media ingrijpend veranderd. De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor de lancering van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht. In Nieuw Licht werpen de scherpste hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht op onze tijd.
 

Ook in deze serie

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Abdelkader Benali
Racisme uitgelegd aan onszelf
Nederlands

Hoe zijn racisme en tolerantie de afgelopen decennia veranderd?

Zie ook