Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
GEANNULEERD
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€7,50 / €5,- met SG-kaart en voor studenten

Ontvadering

GEANNULEERD - Frank Koerselman

Vroeger was het enige recht van de vrouw het aanrecht en de man was de baas in het gezin. Maar tijden veranderen. Mankracht werd overbodig door stoommachine en verbrandingsmotor, en de vrouw werd van het onvermijdelijke moederschap bevrijd door de anticonceptiepil. Toch zien we nog steeds in grote lijnen een traditionele moeder, terwijl de klassieke vader verdween. Moeten we blij zijn met het einde van het patriarchaat? In navolging van de Duitse denker Alexander Mitscherlich (1908-1982) analyseert Frank Koerselman de gevolgen van de ontvadering en ziet vooral wantrouwen, afgunst en burn-outs toenemen. Heeft de vader nog wel het gezag dat hij hoort te hebben? 

Frank Koerselman is hoogleraar psychiatrie en psychotherapie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en werkt daarnaast in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam als hoofd van de psychiatrische afdeling. Hij schreef het boek Wie wij zijn.

Nieuw Licht
Het publieke debat is met de komst van sociale media ingrijpend veranderd. De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor de lancering van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht. In Nieuw Licht werpen de scherpste hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht op onze tijd.
 

Ook in deze serie

GEANNULEERD
GEANNULEERD - Abdelkader Benali
Racisme uitgelegd aan onszelf
Nederlands

Hoe zijn racisme en tolerantie de afgelopen decennia veranderd?

Zie ook

Thijs Lijster, coreferent Ben Gales
Arbeid in de 21e eeuw
Nederlands

In hun roemruchte Communistisch Manifest uit 1848 riepen Karl Marx en Friedrich Engels de ‘proletariërs aller landen’ op zich te verenigen.