Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
In serie
Nederlands
Tijd
10:45

Op naar de Top

Foppe de Haan, Katja Staartjes

Hoe bereiken topsporters hun doel? Wat kunnen we leren van hun omgang met soms extreme omstandigheden? Hoe belangrijk zijn teamwork, coaching en durf?

Voetbalcoach Foppe de Haan en Katja Staartjes, de topvrouw van de Nederlandse bergsport, vertellen over hun ervaringen en geven wijze tips.

De lezingen zijn georganiseerd in het kader van het lustrum van de Hanzehogeschool, met als thema ‘Durf!’.


De weelde om te kiezen
Foppe de Haan
scheiding-lezing
Datum: Dinsdag 2 december 2008
scheiding-lezing
Jonge topsporters hebben durf nodig, zowel tijdens de wedstrijd als bij het uitstippelen van de weg naar de top. Ze moeten proberen hun kwaliteiten en talenten zo optimaal mogelijk benutten. Het is een hele kunst om in de veeleisende voetbalwereld de juiste balans vinden voor een goede ontwikkeling als voetballer én als persoon. Scouts van topclubs liggen op de loer, terwijl de supporters een volledige loyaliteit met de eigen club eisen en journalisten iedere stap volgen.
Voor sommige topspelers is er de weelde dat ze kunnen kiezen. Kunnen ze die weelde aan? Hebben ze voldoende houvast om de ‘juiste’ keuze te maken? Aan welke eisen moet een goede voetbalopleiding voldoen? En hoe begeleid je deze jonge talentvolle spelers op hun weg naar de top?

Foppe de Haan is sinds 2005 bondscoach van Jong Oranje. Met Jong Oranje werd hij Europees Kampioen in 2006 en 2007. Als coach bracht hij SC Heerenveen naar de top van de Nederlandse competitie.


Met passie naar de top
Katja Staartjes
scheiding-lezing
Datum: Woensdag 10 december 2008
scheiding-lezing
In de bergsport is één ding zeker: geen top zonder risico en tegenslag. Dat bleek afgelopen zomer nog eens toen ervaren Nederlandse bergbeklimmers bijna verongelukten. In de bergen dreigt regelmatig gevaar. Het is cruciaal om die gevaren goed in te schatten en er zorgvuldig mee om te gaan. Een bergbeklimmer wil de top bereiken, maar ook weer heelhuids beneden komen. Tijdens een tocht zul je verschillende risico’s zorgvuldig tegen elkaar moeten afwegen en moet je bepalen hoeveel risico je uiteindelijk wilt nemen.
Het is simpelweg onmogelijk om bij een beklimming alle risico’s honderd procent af te dekken. Ook in het dagelijks leven moet je dat niet willen. Soms lijkt het alsof de huidige maatschappij elk toeval en risico wil uitbannen. Maar te veel regels, controle en voorzichtigheid demotiveren én werken averechts.

Katja Staartjes is bergbeklimmer, interim-manager, trainer en schrijver. Als eerste Nederlandse vrouw bereikte zij in 1999 de top van de Mount Everest (8848 m.). Dit jaar verscheen van haar hand het boek Top Inspiratie. Levenslessen van een bergbeklimmer.

Ook in deze serie

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

Zie ook

Placeholder
Ewald van Engelen, Peter Gortzak, Hans Haerkes
Nederlands

Vroeger kreeg je een lintje als je 40 jaar bij dezelfde baas ‘op de zaak’ werkte; Frits Philips zorgde niet alleen voor een baan, maar ook voor huisvesting van zijn werknemers.

Sara Roy
Policy or Collateral Damage?
English

Harvard Scholar Sara Roy argues that Gaza is a society that has been deliberately reduced to a state of abject poverty as a result of de-development - the reversal of what was i