Skip to main content
Theme
Langs de oevers van de Yangtze
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
Uitverkocht! Maar probeer het aan de zaal

Op reis met Ruben Terlou

Ruben Terlou en Greta Riemersma

Fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou is de ontdekking van 2016.  Afgelopen voorjaar won hij de harten van de kijkers met zijn VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yangtze’ en de fotoserie die hij daarbij maakte.
In zijn tv-serie neemt hij de kijker mee op zijn reis door het hedendaagse China.

Hij ontmoet Chinese boeren, arbeiders, kunstenaars en wereldverbeteraars, en tekent aan de hand van foto’s hun verhaal op. De combinatie van Terlou’s ontwapenende persoonlijkheid en zijn vloeiende beheersing van het Chinees leiden tot dieppersoonlijke portretten. In een land waarin de ontwikkelingen elkaar sneller opvolgen dan de inwoners kunnen bijbenen, ontstaan ongewone situaties in het dagelijkse leven. Ruben Terlou weet de veerkracht en flexibiliteit van de mensen die hij tegenkomt treffend vast te leggen. Tegelijkertijd toont hij de blijvende volharding van de mens om trouw te blijven aan de dingen die betekenis geven aan het leven. Zo brengt hij de frictie tussen vernieuwing en traditie in beeld. In zijn lezing, waarmee Studium Generale het jaar 2016 afsluit, vertelt Terlou over China, zijn werk en ervaringen en de soms moeilijke keuzen die hij heeft gemaakt.

Greta Riemersma gaat met hem in gesprek over zijn bijzondere carrière van afgestudeerd arts tot fotograaf en programmamaker.

Ruben Terlou is documentairemaker, arts, fotograaf en China-expert. Hij werkte van 2004 tot 2006 als fotograaf in China en leerde er Manderijn-Chinees. Op zijn 21ste keerde hij terug naar Nederland om geneeskunde te studeren aan de UvA, waarna hij cum laude afstudeerde. In 2008 werd zijn fotografiewerk al bekroond met een derde prijs van de Zilveren Camera, in 2009 gevolgd door een tweede én een eerste prijs in diezelfde wedstrijd en de Canon-prijs voor zijn fotoreportage over Afghanistan. Dit jaar werd hij ook genomineerd voor de Nipkowschijf 2016 voor zijn zesdelige serie ‘Langs de oevers van de Yangtze’.

Greta Riemersma is docent aan de opleiding journalistiek van de RUG en werkt als journalist voor o.a. de Volkskrant, Vrij Nederland en de Correspondent. Ze woonde en werkte as journalist in Marokko. In 2011 verscheen haar boek Het land van zijn vader over de familiegeschiedenis van haar Marokkaanse echtgenoot.

See also

Placeholder
Ali Edelenbosch, Rik Herngreen, Hans van der Lans
Hoe wordt Nederland weer mooi?
Nederlands

Het Nederlandse landschap verrommelt, daarover bestaat zo ongeveer nationale consensus.

Met oa. Bert Hadders, Meindert Talma, Beno Hofman, Trudy Dehue, Peter de Jonge en Kasper Peters
Hoe gek is Groningen?
Nederlands

Hoe wenselijk is het dat we allemaal geslaagd, gelukkig en aangepast zijn? Geven de apartelingen de wereld niet juist kleur?

Oude en nieuwe verhalen over oorsprong en einde
Nederlands

Waar komen we vandaan? Hoe ontstonden Aarde, Zon, Maan en sterren? Hoe ontstond er leven en wie waren de eerste mensen?