Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Nederlands
Locatie

Academie Minerva
Gedempte Zuiderdiep 158
Groningen
Nederland

Tickets
verkrijgbaar via www.denachtvankunstenwetenschap.nl

Op zoek naar nieuwe Energie

Gespreksleider: Alex van den Berg

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen? Kunnen we onze woningen zo verbouwen dat ze energieneutraal worden? En hoe dragen algen bij aan een energieneutraal systeem?

Kaarten verkrijgbaar via www.denachtvankunstenwetenschap.nl 

20.30-21.00 uur 
BLAUWE ENERGIE
Uit het verschil tussen zoet en zout water kan elektriciteit worden opgewekt met behulp van membranen: Blauwe Energie. Een prima plek voor deze vorm van energiewinning is de Afsluitdijk. Hoe werkt het precies en hoeveel energie kan er op deze manier worden opgewekt in Nederland? 
Aan tafel: Gert-Jan Euverink, hoogleraar biotechnologie en toegepaste microbiologie, en iGEM-studenten Atze van Stralen en Hanneke Siebe, zij willen goedkope en milieuvriendelijkere membranen ontwikkelen met bacteriën.

21.45-22.15 uur 
ALTERNATIEVEN VOOR GAS
Genoeg van de aardbevingsellende? Tijd voor een nieuwe manier van energieproductie. Door radicale innovaties binnen de bouw- en corporatiesector kunnen woningen energieneutraal gemaakt worden en kan Groningen ook economisch verduurzamen. Bovendien kunnen nieuwe warmtebronnen het stoken met gas vervangen. Met Stef van der Ziel, ondernemer en initiatiefnemer van het project Power to the People voor energieneutraal wonen, en Mark de la Vieter, programma-coördinator energiesystemen bij Energy Valley. 

23.30-0.00 uur
ALGEN EN ENERGIE UIT DE OCEAAN
De mens deed tot nu toe maar weinig met de energie uit golven en met de mogelijkheden die algen bieden voor ons voedselprobleem. Het Noorden laat zich gelukkig niet onbetuigd. Wout Prins vertelt over de Ocean Grazer, een project om slim energie uit golfslag te halen. En Monique Schoondorp van het bedrijf Algaecom laat zien hoe algen en eendenkroos voedings- en grondstoffen kunnen bieden. 

Zie ook

André Aleman
De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste
Nederlands

We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd als we ouder worden?

Placeholder
Tamar Wolfarth, Nico Kielstra, Arnout Ploos van Amstel, Froukje Bos ea.
Vraag en aanbod van psychofarmaca
Nederlands

De markt voor antidepressiva is een groeimarkt. Steeds meer mensen slikken Prozac, Seroxat en aanverwante middelen bij steeds lichtere gedrags- of stemmingsstoornissen.