Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Persoonlijke ervaringen & beschadigde zielen

Coen Simon en Bert Keizer

‘Als we zoeken vinden we altijd wel iets’ zei de dokter vroeger ter geruststelling tegen de patiënt. En dat is natuurlijk waar als het over het lichaam gaat.

Maar ondanks de zeer inventieve technologie waarmee de medische wetenschapper vandaag de dag heel goed kan zoeken, is hij de ziel, de vrije wil en de persoonlijke ervaring nog nooit tegengekomen. De filosofen Bert Keizer en Coen Simon in gesprek over het wonderlijke verbond tussen lichaam en geest, het brein en de vrije wil. Gespreksleider is Willem van Reijendam.

In Onverklaarbaar bewoond. Het wonderlijke domein van de hersenen schrijft Bert Keizer over zijn zoektocht naar een dieper inzicht in de relatie tussen onze hersenen en onszelf. Op de afdeling hersenchirurgie van het VUMC volgde Keizer enkele maanden een aantal hersenchirurgen en hun patiënten van zeer dichtbij.
In Zo begint iedere ziener. Een filosofische ontdekking van de wereld waarschuwt Coen Simon dat het hedendaagse gevecht om de waarheid tussen geloof en wetenschap uiteindelijk de ondergang zal betekenen van het belangrijkste wat de mens bezit: zijn persoonlijke ervaring.

Bert Keizer (1947) is arts en filosoof en columnist voor Trouw en Medisch Contact. Keizer kreeg landelijke bekendheid met de bestseller Het refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis.

Coen Simon (1972) is schrijver, filosoof en essayist voor Trouw en NRC Handelsblad. Na het succesvolle Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden riep HP|De Tijd hem uit tot de ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’.

Georganiseerd ism. Selexyz Scholtens en Groninger Stichting voor Wijsbegeerte

Zie ook

Presentatie door Sofia Manouki en Rachel Raetzer
Research Meets Poetry
Nederlands

Tien promovendi presenteren hun passie voor wetenschap tijdens een poetry slam. Samen met een jonge dichter schrijven ze een gedicht dat is geïnspireerd op hun onderzoek.

Placeholder
Douwe Draaisma
Wat we over vergeten moeten weten. Lezing en interview over zijn nieuwe boek
Nederlands

Waarom hebben we zo'n slecht geheugen voor dromen? Bestaat verdringen?