Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Reuk, het vergeten zintuig

Dick Kooper

Iedereen die wel eens verkouden is geweest weet hoe vervelend het is als je neus je in de steek laat. Je ruikt niet of je kleren in de was moeten en je eten smaakt nergens naar. Mensen met een reuk- en smaakstoornis hebben hier dagelijks mee te maken. Van de vijf zintuigen die de mens bezit krijgen zien en horen verreweg de meeste aandacht in de geneeskunde en in de (wetenschappelijke) pers. Daarbij wordt over het hoofd gezien hoe belangrijk een goede reuk is voor het goed functioneren van de mens. Naar schatting zijn er in Nederland tussen 250.000 en 300.000 mensen met een reukstoornis, variërend van slecht of geheel niet ruiken tot anders dan wel vieze dingen ruiken. Dit kan een grote impact hebben op het dagelijks leven van de patiënt. KNO-arts Dirk Kooper startte een poli voor mensen met een reukstoornis. Er blijken vele oorzaken te zijn die ten grondslag liggen aan een reukstoornis en vaak kan de stoornis ook goed behandeld worden. Een lezing over een onderschat zintuig, met een demonstratie van een reuktest.

KNO-arts Dick Kooper startte een poli voor mensen met reukproblemen in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. In de medische wereld zijn reukproblemen nog steeds een ondergeschoven kindje en patiënten zoeken vaak pas laat hulp. Kooper wil dit met zijn poli doorbreken. Hij biedt patiënten een luisterend oor, een bloedtest, een scan van de neus en een speciale reuktest en verkent de behandelmogelijkheden. Kooper werd opgeleid tot KNO-arts in het VU Medisch centrum in Amsterdam en werkt vanaf 1999 in het Reinier de Graaf Gasthuis.

Ook in deze serie

Zie ook

Ernst-Jan Kuiper, Peter de Jonge and Valentina Lozano Nasi
Turn apathy into action?
English

“We are on a highway to climate hell with our foot still on the accelerator”, stated United Nations secretary general Antonio Guterres at the COP27 climate change summit.