Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00

Schopenhauer over geluk

Menno de Bree

Het streven naar geluk is een kansloze onderneming. Wel geeft hij praktische tips hoe we het best kunnen leven.

Alle mensen streven van nature naar geluk, leerde Aristoteles. Een kansloze onderneming, meent de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer (1788 – 1860). In Die Welt als Wille und Vorstellung betoogt hij dat de ons omringende wereld betekenisloos is , geheel doordrongen van een irrationele Wil – een sturend principe dat zich niets aantrekt van wat wij mensen nodig hebben of verlangen. Niet geluk, maar lijden is ons deel  – we zijn alleen maar gelukkig in de mate waarin we dat lijden (tijdelijk) op kunnen heffen. Gemakkelijk is dat niet. In zijn latere, en toentertijd zeer populaire Aphorismen zur Lebensweisheit geeft Schopenhauer echter praktische tips hoe het leven het best vormgegeven kan worden, gesteld dat geluk toch enigszins mogelijk is.
Schopenhauer’s pessimistische filosofie is uniek, urgent en inspirerend. Dat geldt ook voor zijn fenomenale schrijfstijl. Zelf vond hij zijn boodschap niet per se nieuw: ‘In het algemeen hebben de wijzen door de eeuwen heen altijd hetzelfde beweerd, en hebben de dwazen, die altijd de overgrote meerderheid vormen, steeds hetzelfde gedaan, namelijk het tegendeel. En zo zal het ook altijd wel blijven.’

Menno de Bree is als filosoof / ethicus verbonden aan het UMCG. Eerder werkte hij bij Heineken en Nyenrode. Samen met Eite Veening publiceerde hij Handleiding moreel beraad. Praktische gids voor zorgprofessionals (2012)

Interessante link:
Website InfoNu.nl - Schopenhauer over liefde en geluk

Ook in deze serie

Zie ook

Oude en nieuwe verhalen over oorsprong en einde
Nederlands

Waar komen we vandaan? Hoe ontstonden Aarde, Zon, Maan en sterren? Hoe ontstond er leven en wie waren de eerste mensen?

Paul Cliteur, Jannah Loontjens, Gummbah e.v.a.
Nederlands

De mens mag dan een cognitief wezen zijn, we stuntelen wat af. En stuntelen mag tijdens deze zevende editie van de Groningse Nacht van de Filosofie!