Skip to main content
In series
Nederlands
Time
19:30
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Seks! Soms lekker, soms lastig

Ellen Laan

Hoewel blijkt dat mensen van alle leeftijden seksualiteit zien als een essentieel onderdeel van hun leven, beschikken ze vaak niet over voldoende 'tools' om er echt van te genieten. Seks is niet zomaar vanzelf lekker. Om plezier te beleven aan seks moet je weten wat jij en je partner nodig hebben om opgewonden te worden en zin te krijgen, én moet je kunnen en durven aangeven wat je wel en niet wilt. Ideeën over hoe het zou moeten en wat ‘normaal’ is staan onbekommerd genieten vaak in de weg. Ook zijn de seksuele lasten en lusten niet gelijk over de seksen verdeeld. Mannen die met vrouwen vrijen hebben de grootste kans op plezierige seks – als we orgasme daarvoor als maat nemen – terwijl die kans voor vrouwen die met mannen vrijen het kleinst is. Pijn bij de gemeenschap bij vrouwen is bovendien een vaak voorkomende klacht, en vrouwen hebben een veel grotere kans dan mannen op grensoverschrijdende seksuele ervaringen. Deze genderverschillen zijn niet van god of evolutie gegeven, want mannen en vrouwen zijn, in al hun onderlinge diversiteit, op seksueel gebied vooral hetzelfde. Hoe te beminnen in een tijd van #MeToo?

Ellen Laan is seksuoloog NVVS en GZ-psycholoog, en hoofd van de afdeling Seksuologie aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Ze is sinds vorig jaar hoogleraar Biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 ontving ze een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven. Samen met collega Rik van Lunsen schreef ze het boek Seks! Een leven lang leren.

Na afloop van de lezing wordt het boek Seks! verkocht

Also in this series

See also

Lucas De Man
A Lecture Performance
English

For this solo-performance, Lucas De Man travelled through Europe, visiting more than 20 creators that are rooting for change and are all working on remodeling the society that t

Bram Orobio de Castro
Oorzaken en behandelingen van agressieve jongeren
Nederlands

Wat weten we nu echt, vanuit de ontwikkelingspsychopathologie, over de aard, oorzaken en veranderbaarheid van problematische ontwikkelingen bij kinderen en jeugdigen?

Inleiding Jos de Keijser
Documentaire en nagesprek
Nederlands

Bij de anonieme hulpdienst 113Online praten vrijwilligers met mensen die zelfmoordgedachten hebben.