Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00

Slimme meisjes, domme jongens

Roel Bosker, Greetje Timmerman, Hanke Korpershoek

Meisjes presteren veel beter op school dan jongens. Er is vast iets mis met het huidige onderwijssysteem - een wetenschappelijke gefundeerde mening of doorgeslagen reactie?
Meisjes zijn slimmer dan jongens. Ze zijn beter in taal, kiezen hogere opleidingsniveaus en hebben meer kans een diploma te halen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor het Onderwijs. Ook zitten er meer meisjes dan jongens op de havo en het vwo. Waarom doen meisjes het zoveel beter dan jongens? Klopt de populaire redenering dat het huidige onderwijssysteem, met veel werkstukken, spreekbeurten en samenwerking in groepjes, beter aansluit op het meisjes- dan op het jongensbrein? Of zijn er andere redenen voor de uiteenlopende prestaties van jongens en meisjes? De media zijn in ieder geval behulpzaam in het aandragen van oorzaken: het zou liggen aan het chaotisch puberbrein, hormonen, omgevingsfactoren, de basisvorming of een overdosis aan vrouwelijke leerkrachten. Maar wat zegt wetenschappelijk onderzoek over deze verschillen? En moeten we ons er eigenlijk wel zorgen over maken?

Bart van de Laar spreekt met Roel Bosker, hoogleraar onderwijskunde en directeur van het GION, het Gronings Instituut voor Onderzoek van Onderwijs, Greetje Timmerman, adjunct-hoogleraar Jeugd als sociaal verschijnsel bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen en docent genderstudies aan de RUG en Hanke Korpershoek, onderzoeker en docent aan de RUG, onlangs gepromoveerd op haar onderzoek naar bètatalent in Nederland.

Interessante links:
Trouw: Jongens moeten wennen aan zelfstandigheid
Inspectie van het Onderwijs:  Meisjes doen het beter in het onderwijs dan jongens

Georganiseerd ism. Science LinX, de UK en het Groninger Forum

Science Guide: verslag Kenniscafé door Eva Teuling

Ook in deze serie

Jetse Goris in gesprek met o.a. Michel Brink en Marije Elferink
Nederlands
Sporten, hoe doe je dat goed? Wat als je te maken krijgt met (herhaaldelijke) blessures? Wat kenmerkt toekomstige toppers? En kunnen we die kennis toepassen bij iedereen die in en door middel van sport het beste uit zichzelf wil halen?
Allert Bijleveld, Laura Govers en Mathijs Sanders
Nederlands

De Wadden, sinds 2009 UNESCO Werelderfgoed, is een beschermd natuurgebied; onvervangbaar, uniek en ‘eigendom van de hele wereld’ – net als het Great Barrier Reef en de Grand Can

Zie ook

Michèle Lamont– co-speaker Rafael Wittek
English

In many Western societies, social status and impact are determined by personal success in terms of level education, career, money and possessions.

Bart van Ark, Steven Brakman and Doeko Bosscher
What to expect by 2021
English

Three days before Donald Trump takes office as the president of the United States, Groningen experts will debate what his inauguration means for the world.