Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Slimme meisjes, domme jongens

Roel Bosker, Greetje Timmerman, Hanke Korpershoek

Meisjes presteren veel beter op school dan jongens. Er is vast iets mis met het huidige onderwijssysteem - een wetenschappelijke gefundeerde mening of doorgeslagen reactie?
Meisjes zijn slimmer dan jongens. Ze zijn beter in taal, kiezen hogere opleidingsniveaus en hebben meer kans een diploma te halen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor het Onderwijs. Ook zitten er meer meisjes dan jongens op de havo en het vwo. Waarom doen meisjes het zoveel beter dan jongens? Klopt de populaire redenering dat het huidige onderwijssysteem, met veel werkstukken, spreekbeurten en samenwerking in groepjes, beter aansluit op het meisjes- dan op het jongensbrein? Of zijn er andere redenen voor de uiteenlopende prestaties van jongens en meisjes? De media zijn in ieder geval behulpzaam in het aandragen van oorzaken: het zou liggen aan het chaotisch puberbrein, hormonen, omgevingsfactoren, de basisvorming of een overdosis aan vrouwelijke leerkrachten. Maar wat zegt wetenschappelijk onderzoek over deze verschillen? En moeten we ons er eigenlijk wel zorgen over maken?

Bart van de Laar spreekt met Roel Bosker, hoogleraar onderwijskunde en directeur van het GION, het Gronings Instituut voor Onderzoek van Onderwijs, Greetje Timmerman, adjunct-hoogleraar Jeugd als sociaal verschijnsel bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen en docent genderstudies aan de RUG en Hanke Korpershoek, onderzoeker en docent aan de RUG, onlangs gepromoveerd op haar onderzoek naar bètatalent in Nederland.

Interessante links:
Trouw: Jongens moeten wennen aan zelfstandigheid
Inspectie van het Onderwijs:  Meisjes doen het beter in het onderwijs dan jongens

Georganiseerd ism. Science LinX, de UK en het Groninger Forum

buttonTxtScience Guide: verslag Kenniscafé door Eva Teuling

Ook in deze serie

Gert ter Horst, Menno de Bree en Evelyn Stoelinga
Nederlands

Tegenwoordig tinderen we er op los en als we daar geen succes mee boeken, zijn er tal van andere apps en datingsites. De mogelijkheden lijken oneindig.

met Gerjan Navis, Lizanne Schweren en Anouk Willems
Uitverkocht!
Nederlands

Het wordt steeds duidelijker dat je voedingspatroon een grote invloed heeft op je psychische en lichamelijke gezondheid: je bent wat je eet.

Zie ook

Nobel Laureate Christopher Pissarides
Work in the age of robots and AI
English

Digital technologies and the internet have brought us artificial intelligence, robots, 3D printing and the internet of things.

Placeholder
Jung Chang
English

After Mao Zedong conquered China in 1949, his secret goal was to dominate the world.