Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Slimme meisjes, domme jongens

Roel Bosker, Greetje Timmerman, Hanke Korpershoek

Meisjes presteren veel beter op school dan jongens. Er is vast iets mis met het huidige onderwijssysteem - een wetenschappelijke gefundeerde mening of doorgeslagen reactie?
Meisjes zijn slimmer dan jongens. Ze zijn beter in taal, kiezen hogere opleidingsniveaus en hebben meer kans een diploma te halen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor het Onderwijs. Ook zitten er meer meisjes dan jongens op de havo en het vwo. Waarom doen meisjes het zoveel beter dan jongens? Klopt de populaire redenering dat het huidige onderwijssysteem, met veel werkstukken, spreekbeurten en samenwerking in groepjes, beter aansluit op het meisjes- dan op het jongensbrein? Of zijn er andere redenen voor de uiteenlopende prestaties van jongens en meisjes? De media zijn in ieder geval behulpzaam in het aandragen van oorzaken: het zou liggen aan het chaotisch puberbrein, hormonen, omgevingsfactoren, de basisvorming of een overdosis aan vrouwelijke leerkrachten. Maar wat zegt wetenschappelijk onderzoek over deze verschillen? En moeten we ons er eigenlijk wel zorgen over maken?

Bart van de Laar spreekt met Roel Bosker, hoogleraar onderwijskunde en directeur van het GION, het Gronings Instituut voor Onderzoek van Onderwijs, Greetje Timmerman, adjunct-hoogleraar Jeugd als sociaal verschijnsel bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen en docent genderstudies aan de RUG en Hanke Korpershoek, onderzoeker en docent aan de RUG, onlangs gepromoveerd op haar onderzoek naar bètatalent in Nederland.

Interessante links:
Trouw: Jongens moeten wennen aan zelfstandigheid
Inspectie van het Onderwijs:  Meisjes doen het beter in het onderwijs dan jongens

Georganiseerd ism. Science LinX, de UK en het Groninger Forum

buttonTxtScience Guide: verslag Kenniscafé door Eva Teuling

Ook in deze serie

Ward Rauws, Lise Jans en Martijn Schuit
Nederlands

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van

Gert ter Horst, Menno de Bree en Evelyn Stoelinga
Uitverkocht!
Nederlands

Tegenwoordig tinderen we er op los en als we daar geen succes mee boeken, zijn er tal van andere apps en datingsites. De mogelijkheden lijken oneindig.

Zie ook

Placeholder
Mathieu de Jager, Gerrit Jan Vos
Lezing en proeverij
Nederlands

De kennis van bier gaat bij de meeste studenten niet verder dan een paar kroegwijsheden. Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn.