Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Slimme meisjes, domme jongens

Roel Bosker, Greetje Timmerman, Hanke Korpershoek

Meisjes presteren veel beter op school dan jongens. Er is vast iets mis met het huidige onderwijssysteem - een wetenschappelijke gefundeerde mening of doorgeslagen reactie?
Meisjes zijn slimmer dan jongens. Ze zijn beter in taal, kiezen hogere opleidingsniveaus en hebben meer kans een diploma te halen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor het Onderwijs. Ook zitten er meer meisjes dan jongens op de havo en het vwo. Waarom doen meisjes het zoveel beter dan jongens? Klopt de populaire redenering dat het huidige onderwijssysteem, met veel werkstukken, spreekbeurten en samenwerking in groepjes, beter aansluit op het meisjes- dan op het jongensbrein? Of zijn er andere redenen voor de uiteenlopende prestaties van jongens en meisjes? De media zijn in ieder geval behulpzaam in het aandragen van oorzaken: het zou liggen aan het chaotisch puberbrein, hormonen, omgevingsfactoren, de basisvorming of een overdosis aan vrouwelijke leerkrachten. Maar wat zegt wetenschappelijk onderzoek over deze verschillen? En moeten we ons er eigenlijk wel zorgen over maken?

Bart van de Laar spreekt met Roel Bosker, hoogleraar onderwijskunde en directeur van het GION, het Gronings Instituut voor Onderzoek van Onderwijs, Greetje Timmerman, adjunct-hoogleraar Jeugd als sociaal verschijnsel bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen en docent genderstudies aan de RUG en Hanke Korpershoek, onderzoeker en docent aan de RUG, onlangs gepromoveerd op haar onderzoek naar bètatalent in Nederland.

Interessante links:
Trouw: Jongens moeten wennen aan zelfstandigheid
Inspectie van het Onderwijs:  Meisjes doen het beter in het onderwijs dan jongens

Georganiseerd ism. Science LinX, de UK en het Groninger Forum

buttonTxtScience Guide: verslag Kenniscafé door Eva Teuling

Ook in deze serie

Zie ook

Yanis Varoufakis. Co-speaker Michael Koetter
English

The renowned Greek economist Yanis Varoufakis says that the Euro crisis is not a Greek crisis.

Hanze Presentation
Milton Mermikides
"Everything we do is Music" - John Cage
English

Music can be made from anything we find around us, from our names to our cells, from atoms to stars.

Placeholder
Willem Smink, Piet Pellenbarg, Annet Jantien Smit, Peter Verschuren ea.
Het Grote Markt debat
Nederlands

De Grote Markt is de huiskamer van Groningen. Maar wel een huiskamer met een paar lelijke wanden.