Overslaan en naar de inhoud gaan

Stamcellen

Prof.dr. Christine Mummery

In de media worden stamcellen vaak gepresenteerd als oplossing voor allerlei ziektes, van diabetes tot Parkinson. De verwachtingen van behandeling met stamcellen zijn hooggespannen: suikerziektepatiënten die zelf weer insuline maken; patiënten met een beschadigd hart die hun hartspier weer repareren of dwarslaesiepatiënten die nieuwe zenuwcellen in hun ruggenmerg krijgen. Regeneratieve geneeskunde – wegkwijnende weefsels nieuw leven inblazen met stamcellen – lijkt zo mooi en bedrijven spelen er handig op in. Meeliftend op de hoop dat er binnen afzienbare tijd stamceltherapie mogelijk is, bieden zij - uiteraard tegen betaling - de opslag van stamcellen aan, variërend van navelstrengbloed tot beenmerg of vet.

Veel mensen vragen zich af of er een wetenschappelijke basis is voor deze hype. Heeft het zin om naar China te gaan voor behandeling van een ziekte als ALS? Moet ik het navelstrengbloed van mijn baby laten invriezen? Rechtvaardigt onderzoek naar de genezing van chronische ziekten het vernietigen van embryo’s? Of moeten we eerst alle mogelijkheden van stamcellen van volwassenen goed in kaart brengen voordat we met onderzoek naar embryonale stamcellen beginnen?

Sinds 1998 is het technisch mogelijk om menselijke embryonale stamcellen te vermeerderen in het laboratorium. In het Utrechtse Hubrecht Laboratorium wordt onderzoek naar deze cellen gedaan. In maart 2001 slaagden onderzoekers van dit laboratorium erin een aantal van deze cellen te laten uitgroeien tot hartcelspieren. Dat was een Nederlandse primeur.
Christine Mummery, de leider van dit onderzoek, zal in haar lezing de huidige stand van zaken van het stamcelonderzoek presenteren en ingaan op de ethische, commerciële en klinische implicaties van dit onderzoek. Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van stamcellen van volwassenen of embryo’s?

Prof.dr. C. Mummery is als hoogleraar in de ontwikkelingsbiologie van het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN) verbonden aan het Hubrecht Laboratorium en het Hart Long Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Everything you always wanted to know is een maandagmiddagcollege over de kopstukken en hoofdzaken in de wetenschap. Over Grote gebeurtenissen, Grote Theorieën, Grote Namen en Omvattende Concepten. Van Big Bang tot Supersnaren, van Plato tot Wittgenstein, van Mythologie tot Chaostheorie, van Homerus tot Huizinga.
 

Ook in deze serie

Zie ook

Navid Kermani interviewed by Andreas Blühm
Christian Art Through Muslim Eyes
English

In his book Ungläubiges Staunen (Awe and Disbelief; not yet available in English), Navid Kermani comes face to face with great and lesser-known masterpieces of

Placeholder
Pim de Bruijne, Wybe Cnossen, Jeanette Doornenbal, Bertha Kuijer, Frank Den Hollander
Over ontspoorde jongeren en versnipperde jeugdzorg
Nederlands

Het rommelt al een flink aantal jaren in de jeugdzorg, de kinderbescherming en de jeugdhulpverlening.

In times of WikiLeaks
English

WikiLeaks exposes back-room bargaining by embassies around the world. It provides candid views of foreign leaders and frank assessments of nuclear and terrorist threats.