Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Gratis (aanmelden verplicht)

Toekomst verbeelden

Marleen Stikker - online

Vanwege de aangepaste coronamaatregelen vindt dit programma online plaats. Heb je al een ticket gekocht? Dan ontvang je bericht over restitutie en sturen we je de link. Nog geen ticket en wil je het online bijwonen? Meld je dan hier aan!

Het is in deze tijden lastig om je een rooskleurige toekomst voor te stellen. We ontmoeten elkaar zo min mogelijk, we werken vanachter het beeldscherm en onze actieradius beperkt zich tot een blokje om in de buurt. We lijken al in een dystopie terechtgekomen. Maar volgens internetpionier Marleen Stikker hoeft dit het niet te zijn. Om buiten de kaders te denken, de verbeeldingskracht aan te spreken en mogelijkheden te zien, hebben we onze creativiteit nodig. Volgens Marleen Stikker kunnen kunstenaars en ontwerpers ons helpen om de samenleving en leefomgeving te transformeren. In deze lezing pleit zij voor een actieve rol voor de cultuursector bij het vormgeven van de toekomst.

Marleen Stikker is oprichter, directeur en bestuurder van Waag. In 1993 stond Marleen aan de wieg van het internet. Als bedenker en 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

Dit programma wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale Leeuwarden.

Dit programma stond eerder gepland voor november 2020. Had je tickets voor de eerdere editie? Dan ontvang je hierover bericht.

Ook in deze serie

Barend van Heusden - geannuleerd
Kunst, ook in tijden van corona
Nederlands

Helaas gaat de lezing van Barend van Heusden niet door wegens omstandigheden. Heb je je al aangemeld? Dan ontvang je z.s.m. bericht.

Zie ook

Over creativiteit en de kracht van kunst

De uitbraak van het coronavirus doet een beroep op onze creativiteit en het sluiten van musea, concertzalen en theaters vraagt ons om alternatieve manieren om kunst te ervaren.

Placeholder
Rien Segers. Co-referent: Frank Jan de Graaf
Nederlands

De wereld na de crisis zal er in veel opzichten volstrekt anders uitzien dan daarvoor. Drie ontwikkelingen zijn daar verantwoordelijk voor.