Skip to main content
Theme
In series
Nederlands

Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet

Gedichten en dierenverhalen

Toon Tellegen brengt samen met Corrie van Binsbergen en het Wisselend Toonkwintet een gevarieerd programma waarin de gedichten en dierenverhalen centraal staan.

‘In de hemel hing een vraagteken
Waarom?
Mensen klommen op elkaars schouders
En bekeken het van dichtbij.
Het is een oud uitroepteken, zeiden ze, het is kromgetrokken
Het stort bijna neer…’

Toon Tellegen schreef meer dan twintig dichtbundels. Evenals in zijn dierenverhalen presenteert hij in zijn gedichten korte verhaaltjes met aanstekelijke personages, spitse dialogen en fraaie pointes, geschreven volgens een hoogst grillige, maar ijzeren logica. Tellegen schrijft over de liefde en de eenzaamheid, over het leven en de dood, over de antwoorden en de vragen van het menszijn. In 2012 verscheen zijn bundel De optocht, ‘een weergaloze optocht van taal en verbeeldingskracht waarin het hele leven is samengebald’.
Samen met Corrie van Binsbergen en het Wisselend Toonkwintet brengt Toon Tellegen in de sfeervolle Aula van de RUG een gevarieerd programma waarin de gedichten en dierenverhalen centraal staan. Het publiek krijgt alvast een voorproefje van het muzikale poëzieprogramma ‘Hemels en vergeefs’ dat in april in première gaat en natuurlijk zijn er ook absurde en ontroerende verhalen van onder andere ‘eekhoorn en mier’.

Toon Tellegen schrijft verhalen, gedichten, proza en toneelstukken voor kinderen en volwassenen. Zijn boeken zijn vaak bekroond met een Gouden of Zilveren Griffel en andere prijzen. In 2007 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. De dierenverhalen van Tellegen worden onder andere vertaald in Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Zweden, Tsjechië, China, Rusland, Polen en Finland.
Gitariste, componiste en bandleider Corrie van Binsbergen, organiseert sinds 2003 literaire concerten met schrijvers als Remco Campert, Kees van Kooten, Ramsey Nasr en Toon Tellegen. De samenwerking met Toon Tellegen beviel zo goed, dat er met Tellegen een vaste groep is ontstaan: Het Wisselend Toonkwintet. Sinds 2006 touren zij met groot succes langs de Nederlandse en Vlaamse theaters.

Dit programma is georganiseerd door Studium Generale Groningen en de Poëziemarathon (Stichting Literaire Activiteiten Groningen).
Na de voorstelling zijn er boeken en luistercd’s te koop en signeert Toon Tellegen in de boekenstand van Polare.

Interessante links:
Querido.nl - Toon Tellegen
Corrie van Binsbergen.com - Wisselend Toonkwintet
YouTube.com - Het feest van de kameel
YouTube.com - Dierenverhalen bij SGG, december 2010

 

 

See also

Placeholder
Harm Naaijer, Jan Winsemius, Wilco Huyink, Ivan Nio, Marcel Musch ea.
Suburbia in Grunn
Nederlands

Iedere stad, Groningen zeker, is gebaat bij meer inwoners. Veel steden, Groningen ook, missen huizen voor de beter gesitueerden.

Leo Blokhuis
Zoektocht naar de bronnen van actuele muziek
Nederlands

Leo Blokhuis, onze nationale ‘popprofessor’, gaat op zoek naar de bronnen van de hippe muziek van nu. Waarom zijn Nederlandse dj’s wereldwijd zo populair?