Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Voedingsindustrie en het wereldvoedselprobleem

Niek Koning

De machtsverhoudingen in de internationale voedingsindustrie zijn niet in evenwicht. Dit zal moeten veranderen willen we de explosief groeiende bevolking in de toekomst kunnen voeden.

De wereldbevolking groeit de komende decennia explosief naar circa 9 miljard in 2050. Dit betekent een enorme uitdaging: om al die mensen te kunnen voeden, moet er straks twee keer zoveel voedsel geproduceerd worden dan we nu doen. De landbouw- en voedingsindustrie is onmisbaar om deze productie op te voeren.  In Afrika en Azië verzorgen kleinschalige boeren tot wel 80 procent van de nationale voedselvoorziening. Ze dragen dan ook essentieel bij aan de voedselzekerheid. Maar de politieke macht van de voedselindustrie leidt tot handelsverdragen die de voedselsoevereiniteit van veel landen aantasten. Dat maakt het voor ontwikkelingslanden moeilijker om een landbouwbeleid te voeren dat goed is voor hun eigen welvaart en voedselzekerheid. Daarnaast leidt de macht van de landbouw- en voedingsindustrie tot risico’s voor de toekomst. Het zorgt voor kortetermijndenken in het landbouwbeleid, waardoor we het gevaar van voedseltekorten toeneemt. Hoe kunnen juist kleine boeren in ontwikkelingslanden het potentieel van hun gronden voldoende benutten? En welke rol spelen internationale politieke organisaties en de voedselindustrie bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem?

Niek Koning, universitair docent aan de Wageningen Universiteit, doet onderzoek naar internationale landbouwpolitiek, ontwikkelingsvraagstukken en mondiale voedselzekerheid.

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Roel Borstlap, Ronald Ohlsen, Marian Verkerk
Zorg, ethiek en ouderschap van kinderen met het Downsyndroom
Nederlands

De 21e maart (21-3) is de jaarlijkse Wereld Downdag. Niet toevallig: Downkinderen hebben het 21e chromosoom in drievoud in plaats van in twee-.

Placeholder
Tussen kopgroep en bezemwagen
Nederlands

Als er een sport onder vuur ligt dan is het wielrennen. Er gaat geen dag voorbij of er is een renner gesnapt, tourwinnaars raken titels kwijt, soigneurs staan voor het gerecht.