Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Noorderzon
Gymzaal Violenstraat 4, nabij Noorderplantsoen
Nederland

Tickets
zijn vanaf 25 juli verkrijgbaar via www.noorderzon.nl

Waarneming is als groentesoep

Jacob Jolij

Onze ogen en ons brein werken niet als een videocamera: wat we zien is niet de werkelijkheid zoals die echt is. Ons brein verwerkt zintuiglijke prikkels op een vrij luie manier: het raadt vooral de betekenis van prikkels. Dat raden, zo stellen veel wetenschappers, gebeurt vooral op grond van eerdere ervaringen. Recent onderzoek toont aan dat niet alleen geheugen een rol speelt in hoe het brein onze werkelijkheid creëert. Stemming, emoties, en vooral onze sociale omgeving zijn ook belangrijk bij het tot stand komen van onze waarneming. Eigenlijk bouwen onze hersenen een soort 'augmented reality' om zo een werkelijkheid te creëren die zo goed mogelijk past bij onze huidige stemming en omgeving.

Jacob Jolij werkt als neuropsycholoog aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG. Hij onderzoekt de invloed van wat mensen geloven en voelen op hoe ze de wereld waarnemen. Hiervoor gebruikt hij onderzoekstechnieken als EEG (hersengolven) en magnetische hersenstimulatie (TMS) en doet hij vele opmerkelijke experimenten.

Ook in deze serie

Zie ook

Kenniscafé Groningen
met Rien Herber, Jan Brouwer en Tom Postmes
Nederlands

Aardbevingen in Noordoost-Groningen, maar ook in de stad, zorgen letterlijk en figuurlijk voor veel opschudding.

Met oa. Bert Hadders, Meindert Talma, Beno Hofman, Trudy Dehue, Peter de Jonge en Kasper Peters
Hoe gek is Groningen?
Nederlands

Hoe wenselijk is het dat we allemaal geslaagd, gelukkig en aangepast zijn? Geven de apartelingen de wereld niet juist kleur?