Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Wat de pot schaft

Verrassingsprogramma over eten. (mini)lezingen, demonstratie, verhaal, recepten, hapjes, drankje

Warme appelbeignets, bisschopswijn, gevulde kalkoen, oliebollen en vooral handenvol pepernoten, suikergoed en marsepein. December is een ideale maand voor fijnproevers en snoepers van alle leeftijden.

Eten wat de pot schaft is tijdens deze maand vol feestdagen voor de meesten van ons geen beproeving.
Studium Generale stelt ter afsluiting van dit kalenderjaar uw smaakpapillen op de proef met een avondvullend vijf gangen verrassingsmenu vol vergeten, exotische en onbekende gerechten.

Het menu begint met een stevig voorgerecht op een bedje van academische kennis: gezonde voeding, gebaseerd op het eetpatroon van de oermens.

Frits Muskiet, hoogleraar klinisch chemie, legt een bommetje onder diverse moderne gezondheidstheorieën. ‘Goede voeding’ staat aan de basis van wat we zijn en is een van de pijlers van de evolutie van de homo sapiens. Wat vertelt de evolutie ons over goede voeding?  Hoe kunnen we met voeding die is gebaseerd op het eetpatroon van de oermens moderne welvaartskwalen als obesitas en hart- en vaatziekten terugdringen?

Na deze stevige appetizer schotelen wij u een gevarieerd buffet voor met vier tongstrelende en spannende gerechten. In vier kamers ervaart u de genietingen en beproevingen uit verre keukens, vergeten culturen of tijden waarin schraalhans keukenmeester was. Kleine hapjes gelardeerd met een aansprekend en deskundig commentaar, onderbroken door een ruime pauze met lokale lekkernijen.
Na afloop van dit verrassingsmenu zult u het pand met een lichtgevulde maag en een opgefriste geest kunnen verlaten.

Uw koks zijn:
- Joost van Itterbeeck, masterstudent entomologie aan de Wageningen Universiteit
- Lizet Kruyff, wetenschapsjournalist, verbonden aan de Spinazieacademie.
- Frits Muskiet, hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse in het UMCG.
- Ton Broekhuis, hoogleraar chemische producttechnologie RUG

Zie ook

Promovendi presenteren hun onderzoek in een kort gedicht!
Research Meets Poetry
English

Tien promovendi presenteren hun passie voor wetenschap tijdens een poetry slam. Samen met een jonge dichter schrijven ze een gedicht dat is geïnspireerd op hun onderzoek.

Maxim Februari, Miriam Rasch, Marjan Slob e.v.a.
Nederlands

Heb je 3000 facebook-vrienden, post je foto’s van je cappuccino’s op Instagram, date je via Tinder?

Placeholder
Remko van Broekhoven
Hoe temmen we het beest in de mens?
Nederlands

In ons persoonlijk leven omringen we ons graag met liefde, passie en tederheid. We wonen samen met onze geliefde, geven liefde aan kinderen, familie en vrienden.