Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Wat de pot schaft

Verrassingsprogramma over eten. (mini)lezingen, demonstratie, verhaal, recepten, hapjes, drankje

Warme appelbeignets, bisschopswijn, gevulde kalkoen, oliebollen en vooral handenvol pepernoten, suikergoed en marsepein. December is een ideale maand voor fijnproevers en snoepers van alle leeftijden.

Eten wat de pot schaft is tijdens deze maand vol feestdagen voor de meesten van ons geen beproeving.
Studium Generale stelt ter afsluiting van dit kalenderjaar uw smaakpapillen op de proef met een avondvullend vijf gangen verrassingsmenu vol vergeten, exotische en onbekende gerechten.

Het menu begint met een stevig voorgerecht op een bedje van academische kennis: gezonde voeding, gebaseerd op het eetpatroon van de oermens.

Frits Muskiet, hoogleraar klinisch chemie, legt een bommetje onder diverse moderne gezondheidstheorieën. ‘Goede voeding’ staat aan de basis van wat we zijn en is een van de pijlers van de evolutie van de homo sapiens. Wat vertelt de evolutie ons over goede voeding?  Hoe kunnen we met voeding die is gebaseerd op het eetpatroon van de oermens moderne welvaartskwalen als obesitas en hart- en vaatziekten terugdringen?

Na deze stevige appetizer schotelen wij u een gevarieerd buffet voor met vier tongstrelende en spannende gerechten. In vier kamers ervaart u de genietingen en beproevingen uit verre keukens, vergeten culturen of tijden waarin schraalhans keukenmeester was. Kleine hapjes gelardeerd met een aansprekend en deskundig commentaar, onderbroken door een ruime pauze met lokale lekkernijen.
Na afloop van dit verrassingsmenu zult u het pand met een lichtgevulde maag en een opgefriste geest kunnen verlaten.

Uw koks zijn:
- Joost van Itterbeeck, masterstudent entomologie aan de Wageningen Universiteit
- Lizet Kruyff, wetenschapsjournalist, verbonden aan de Spinazieacademie.
- Frits Muskiet, hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse in het UMCG.
- Ton Broekhuis, hoogleraar chemische producttechnologie RUG

Zie ook

Placeholder
Popmuzikanten over het schrijven van songteksten
Nederlands

Het project gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen viert het 25-jarig bestaan met een klinkend programma over popmuzikanten en hun songteksten.

Placeholder
Theo Bouman, Berend van der Lei, Larissa Pans, Marije Lieuwens
De dwang van schoonheidsidealen
Nederlands

Iedereen wil mooi zijn, of op zijn minst mooi gevonden worden door anderen. Jonge meiden en hun moeders worstelen beiden met hun lichaam.

Placeholder
Bas van Kampen, Kees van Twist, Jeanette Staatemeier, Tjeerd van Dekken ea.
Meesterlijk concept of megalomane vergissing?
Nederlands

Nog voordat de eerste steen gelegd is – sterker nog: de sloop moet nog beginnen – maakt het Groninger Forum de tongen in stad al behoorlijk los.