Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Gratis registratie (via tickets)

Werken in de platformeconomie

Koen Frenken

Verhuren via Airbnb, Snappcar en Peerby, schoonmaken via Helpling of een maaltijd aanbieden via Thuisbezorgd of UberEATS: steeds meer mensen verdienen geld via digitale platformen. Wat deze platformen met elkaar gemeen hebben is dat het bedrijven zijn die zelf niets produceren. Ze organiseren een markt en registreren transacties, maar anders dan het traditionele marktplein - of ‘de markt’ wanneer we het hebben over marktwerking - is dit geen vrije markt. Het platform bepaalt wat de regels zijn en wie wel en niet meedoet. Daardoor wordt de huidige regelgeving onder druk gezet en soms genegeerd. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de relatie tussen mens, arbeid en organisaties in onze samenleving? Wat zijn de gevolgen van de verschuiving in onze manier van werken en consumeren? En kunnen en moeten we de platformeconomie reguleren? Econoom Koen Frenken bespreekt arbeid in de platformeconomie.

Koen Frenken is hoogleraar Innovation Studies aan de Universiteit Utrecht. Frenkens expertises zijn economische geografie, economie van innovatie, evolutionaire economie en deeleconomie.

Ook in deze serie

Marjolein Lanzing
Nederlands

Privacy is een belangrijke voorwaarde voor autonomie. Wanneer je over privacy beschikt, kun je min of meer kiezen wat je wilt delen – én met wie.

Zie ook

Sold out
Rogier Creemers
Becoming an e-Citizen in an e-Country
English

Over the past decade, the Chinese government has accelerated its policy of “informatization”.