Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Grand Theatre
Grote Markt 35
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht!

Wie is hier nu eigenlijk gek?

Voorstelling Burgerlijke Schemering & gesprek
Bertus Jeronimus, Wouter Kusters, Laura Batstra e.a.

Ooit wel eens het gevoel gehad niet helemaal normaal te zijn? In een tijd waarin iedereen bijzonder en uniek probeert te zijn, zijn we nog steeds krampachtig bezig aan de norm van ‘normaal’ te voldoen. We passen wel op om werkelijk anders te denken en doen, want dan vallen we buiten de boot. Maar wie bepaalt eigenlijk wat normaal is? En wat is dat ‘normaal zijn’?
Hoe vloeibaar zijn de grenzen tussen ‘gek’ en ‘normaal’ in een land waar een op de twee Nederlanders eens in zijn of haar leven te maken krijgt met een psychiatrische stoornis? Labels genoeg en plakken doen we maar al te graag, maar is de vraag niet eigenlijk: bestaan er wel normale mensen?

In de komische theatervoorstelling Burgerlijke Schemering leven twee vrouwen en een man in een eigen universum. Samen bepalen ze 'de norm'. Ze willen erbij horen, maar tegelijkertijd uitzonderlijk zijn. Ze houden vast aan wat normaal gevonden wordt. Maar dan verschuift de norm…  

Met de voorstelling Burgerlijke Schemering breekt tgECHO een lans voor het absurde en het waanzinnige. Om alvast in de sfeer te komen doet psycholoog Bertus Jeronimus voorafgaand aan de voorstelling de test ‘Hoe gek is de zaal?’. Na afloop gaan filosoof Wouter Kusters, orthopedagoog Laura Batstra en theatermaakster Lotte Dunselman in gesprek over (niet) normaal zijn en de fascinatie met waanzin. RUG-huisdichter Esmé van de Boom sluit de avond op poëtische wijze af.

tgECHO is een Arnhems toneelgezelschap en bestaat uit theatermakers Anna Schoen en Lotte Dunselman. Met beeldend, fysiek, nieuw-Nederlands teksttheater waarin vorm en humor een grote rol spelen en met voorstellingen als BOTTEN, Stel je bent een koe en TUSSENTIJD heeft tgECHO een eigen plek in het Nederlands theaterlandschap weten te veroveren www.tgecho.com

Wouter Kusters, filosoof, taalwetenschapper en schrijver van o.a. de boeken Pure waanzin: een zoektocht naar de psychotische ervaring en Alleen: berichten uit de isoleercel. Kusters heeft zelf tot twee keer toe een psychotische episode doorgemaakt en weet waar hij het over heeft: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan. En omgekeerd: uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie http://www.wouterkusters.nl/

Bertus Jeronimus studeerde klinische- en ontwikkelingspsychologie en Nederlands recht aan de RUG. In 2015 promoveerde hij op een studie van de wederkerige relatie tussen de persoonlijkheidstrek neuroticisme en levensgebeurtenissen binnen het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotie regulatie (ICPE) bij de afdeling psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Op dit moment werkt hij aan een beter begrip van subjectief welbevinden en de ontwikkeling van onze persoonlijkheidsconfiguratie bij de afdeling ontwikkelingspsychologie. 

Laura Batstra studeerde in 1997 cum laude af in de psychologie. Ze werkte in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en vanaf 2006 als behandelend psycholoog in een instelling voor Kinder- en Jeugd Psychiatrie. Sinds juni 2010 werkt Batstra als onderzoeker en docent bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen. In april 2012 verscheen haar boek Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen

Mede mogelijk gemaakt door Grand Theatre en Kunstraad Groningen


 

Zie ook

Erik Mulder, Ernst Horwitz, Jojanneke Bastiaansen
Nederlands

Ongeveer één op de 110 kinderen lijdt aan autisme of een verwante ontwikkelingsstoornis zoals PDD-NOS of Asperger. Maar ook bij volwassenen wordt het soms nog ontdekt.

Floris-Jan van Luyn
Een dubbelportret van Amerika en China
Nederlands

Ontdek aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen waarom Lowell Carlson uit Iowa en Yang Ning uit Sichuan op elkaar lijken.