Skip to main content
Nederlands
Time
20:00 – 21:30
Location

online
Netherlands

Tickets
Gratis toegang

Wortels van ons complotdenken

Tymen Peverelli

Het kan niemand zijn ontgaan: complottheorieën zijn hot. Media buitelen over elkaar heen om de plotselinge populariteit ervan te verklaren. Het zouden vooral ‘wappies’ zijn die in deze ideeën geloven. Maar is dat wel zo? Wat zijn de wortels van het moderne complotdenken? Historicus Tymen Peverelli voert ons langs twee eeuwen vol duistere genootschappen die er in het geniep op uit zouden zijn geweest de wereld te vernietigen. Complottheorieën zijn nooit een subcultuur geweest, maar waren altijd al mainstream. Het waren juist gevestigde intellectuelen en politici die complottheorieën bedachten en verspreidden. Soms was dit propaganda, maar soms bleken deze complotten echt te bestaan. Maar waar of niet waar, complottheorieën zijn altijd een vast onderdeel van onze samenleving geweest, ook nu nog.

Historicus Tymen Peverelli promoveerde in 2019 bij de Universiteit van Amsterdam op de geschiedenis van nationalisme. Zijn proefschrift De stad als vaderland (2019) werd bekroond met de Wopke Eekhoffprijs van de gemeente Leeuwarden in 2020. Inmiddels werkt hij aan een boek over de geschiedenis van complottheorieën, dat in 2022 verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum.

Deze serie is een samenwerking tussen Studium Generale Groningen, Forum Groningen en de conferentie Nothing but the Truth, die op 1-2 november plaatsvindt in Groningen.

Also in this series

See also

Discussieleiders: Rick van der Kleij en Rosa Timmer
Verkiezingsdebat gemeenteraad 2010
Nederlands

Woensdag 3 maart 2010 mogen we weer naar de stembus. Ook in Groningen kiezen studenten en stadjers een nieuwe gemeenteraad.