Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 3,- / gratis voor studenten en SG-kortingspashouders

Xi Jinping: MAO 2.0?

Politieke controle en Xi's 'Chinese droom'
Jan van der Putten

De Chinese leider Xi Jinping heeft de politieke controle aangescherpt. Hoe is deze repressie te rijmen met zijn droom van een welvarend hoog ontwikkeld land dat internationaal wordt gerespecteerd?
Sinds de verbranding van de confucianistische boeken 2200 jaar geleden heeft de Chinese overheid altijd het denken van haar onderdanen trachten te controleren. Onder de huidige leider Xi Jinping is het toezicht op denken en handelen aanzienlijk verscherpt door middel van strenge internetcensuur, controle op de sociale media en de NGO’s, arrestatie van activisten, dissidenten, advocaten en intellectuelen. Botsen die maatregelen niet op de idealen van de ‘Chinese Droom’ die Xi Jinping zijn land als ideaal voorhoudt? Die droom gaat over een machtig, welvarend, hoog ontwikkeld China dat economisch is geïntegreerd in de wereld en onternationaal wordt gerespecteerd. Hoe is dit streven te rijmen met het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en andere vrijheden? De verklaring van deze paradox moet worden gezocht in de Chinese traditie. Of de aanpak van Xi zal werken is onzeker, maar het zou verkeerd zijn bij voorbaat te concluderen dat het een mislukking wordt.

Jan van der Putten studeerde klassieke talen in Leiden en Parijs en promoveerde in 1970. Voor Nederlandse en Belgische media (waaronder NRC Handelsblad, de Volkskrant en de NOS) was hij van 1968 tot 2003 correspondent in achtereenvolgens Frankrijk, Griekenland, Latijns-Amerika, Italië, de zuidelijke Balkan en Turkije, en ten slotte in China. Via zijn bureau Eyes on China wijdt hij zich aan informatie en analyses over China. Hij schreef negen Chinaboeken, waaronder het jeugdboek De ontdekking van China (2009), Verbijsterend China: Wereldmacht van een andere soort (2011) en China, wereldleider? Drie toekomstscenario’s (2013). Zijn eerstvolgende boek, de historische faction-thriller Operatie Menora, verschijnt in de lente van 2015.

Deze lezing is georganiseerd i.s.m. het Centre for East Asian Studies Groningen van de RUG.

Zie ook