Skip to main content
In series
Nederlands
Time
20:00

Zachte wetenschap, harde kennis: Grootse alfaontdekkingen

Rens Bod

Alfawetenschappelijke kennis heeft de wereld ingrijpend veranderd. Hoe is het beeld ontstaan dat alfa’s weinig maatschappelijk nut hebben?
Zijn alfawetenschappen een luxe tijdverdrijf? Nee, zeker niet. Alfawetenschappelijke kennis heeft de wereld ingrijpend veranderd. Internetrevolutie en informatietechnologie waren er bijvoorbeeld niet geweest zonder de ontdekking van de formele grammatica. Hoe is het beeld ontstaan dat alfa’s weinig maatschappelijk nut hebben, en dat vooral bèta’s de wereld veranderen? Komt het wellicht omdat veel alfaontdekkingen op het conto van de bètawetenschap staan geschreven? Tijd voor een herwaardering van deze ‘vergeten’ wetenschappen.

Rens Bod is hoogleraar cognitiewetenschappen aan de Universiteit van St Andrews (Groot-Brittannië) en leidt een bekroonde VICI-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van alfawetenschappelijke kennis voor het modelleren van menselijke cognitie. Hij is auteur van het veelgeprezen boek De Vergeten Wetenschappen.

Interessante links:
Weblog: De vergeten wetenschappen
UvA: Boek Vergeten wetenschappen Rens Bod

Also in this series

See also

Placeholder
Pieter Bregman, Haiko Meijer, Gusta Renes
Over bouwbeleid, strijkstokken en marktwerking
Nederlands

Jaar in jaar uit worden koopwoningen duurder. Zo steeg de prijs in 2005 met 5,4 procent en ook voor 2006 wordt opnieuw een fikse groei verwacht.

Micha Hamel, Jacob TV, Bas van Putten
Nederlands

Muziek is door de  digitalisering bereikbaarder dan ooit, met platforms als Spotify en Soundcloud.