Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00

Zelfverrijking en miljoenenfraude in de zorg

Arend van Wijngaarden. Coreferent: Rien Meijerink

In de Nederlandse gezondheidszorg de afgelopen jaren op behoorlijke schaal fraude gepleegd. Er is geld verdwenen in de ziekenhuizen, in de thuiszorg en bij medische specialisten.

Net als in de wetenschap is er ook in de Nederlandse gezondheidszorg de afgelopen jaren op behoorlijke schaal fraude gepleegd. Er is geld verdwenen in de ziekenhuizen, in de thuiszorg en bij medische specialisten. In zijn boek ‘Zweven vette jaren in de zorg’ geeft journalist Arend van Wijngaarden diverse voorbeelden. Drugsverslaafden die plotseling strooien met bankbiljetten nadat ze op aangeven van hun dealer een persoonsgebonden budget hebben aangevraagd. Directeuren van bemiddelingsbureautjes die rondrijden in Porsches of Mercedessen. Een thuiszorgdirecteur die goochelde met BV's en zo miljoenen euro's naar geheime bankrekeningen wist te sluizen. Maar ook specialisten in een gewoon ziekenhuis die onnodige behandelingen uitvoeren of korte bezoekjes aan de spoedhulp boeken als een complete ligdag. Er is in de zorg een taboe op fraude. Dat doen goedbedoelende mensen in de gezondheidszorg toch niet, is een heersende gedachte. Misschien is zorgfraude in die zin wel vergelijkbaar met wetenschapsfraude. Het heeft de afgelopen jaren in ieder geval tot een cynische houding geleid op de werkvloer.

Arend van Wijngaarden is verslaggever gezondheid bij het Dagblad van het Noorden. Eind vorig jaar verscheen zijn boek Zeven vette jaren in de zorg. Zelfverrijking, miljoenenfraude en medische missers, over zeven gevallen uit Noord-Nederland van falend beleid in de gezondheidszorg. Hij publiceerde eerder het boek Genezen verklaard. Medische experts over twaalf gezondheidsthema’s (2008).

Rien Meijerink is econoom en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg, een onafhankelijk adviesorgaan voor het parlement en de regering. Daarnaast daarnaast werkt hij als adviseur bij PBLQ HEC (voormalig Het Expertisecentrum.. Rien Meijerink was secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum in Rotterdam (Erasmus MC) en tot voor kort voorzitter van de Raad van Toezicht van de Universiteit Utrecht.

Interessante links:
RTV Drenthe: Arend van Wijngaarden
Radio 4: Arend van Wijngaarden
NOS interview: Rien Meijerink

Ook in deze serie

Hans Harbers in gesprek met Elmer Sterken, Folkert Kuipers en Ritsert Jansen
Een speurtocht naar ethische grenzen in de wetenschap
Nederlands

Fraude, plagiaat of bedrog begint vaak met een onschuldige aanleiding. Wat de een nog acceptabel vindt, gaat voor de ander al te ver. Waar ligt je grens?

Frank van Kolfschooten.Coreferenten: Wolfgang Stroebe en Jelte Wicherts
Nederlands

Onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten ontdekte spectaculaire zaken van wetenschappers die onderzoeksresultaten vervalsen of het werk van collega’s overschrijven.

Zie ook